Све строжије мјере у саобраћају: Контрола свих возача, несавјесне очекују алко-браве

Иако Република Српска, како тврде стручњаци, заостаје поприличан број година за Европском Унијом када су у питању мјере у циљу спречавања вожње у алкохолисаном стању, помака на боље ипак има.
Тако ће од октобра ове године на више локација широм Републике Српске бити проведена акција у којој ће бити контролисан апсолутно сваки возач, а не као до сада поједини возачи „одокативном“ методом полицијских службеника.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић, истиче да земље ЕУ уводе алко-браве за возаче повратнике који по други пут буду ухваћени да возе под утицајем алкохола.

– То значи да онај који буде по други пут ухваћен у вожњи под дејством алкохола о свом трошку купује алко-браву и уграђује је у возило. Алко-брава, наравно, служи да се возачу онемогући покретање возила уколико је под дејством алкохола – објаснио је Радовић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске истиче да ће од јесени бити примјењивана метода која је у корак са земљама ЕУ.

– Од октобра ове године почећемо са мјерењем броја возача под утицајем алкохола у Републици Српској. Ми смо урадили методологију мјерења индикатора, средства су обезбијеђена тако да сада само још требамо одредити тачне локације, јер цјелокупна територија Српске мора бити покривена – објаснио је Радовић.

Практично то значи да ће на тачно назначеним локацијама сви возачи који буду пролазили том дионицом пута бити, како наводи Радовић, тестирани по систему лијевка.

– Дакле, сва возила која буду пролазила кроз пункт тестираће се како би се утврдило да ли су возачи под утицајем алкохола. Када се утврди да неки возач јесте под утицајем алкохола, онда ће се он издвојити и утврдиће се тачна количина алкохола у крви – објаснио је Радовић.

Наводи како ће се на овакав начин утврдити да ли тренутне репресивне мјере које проводи полиција у Републици Српској, односно кампање које проводи Агенција и други субјекти дају позитивне резултате или не.

Овакан начин мјерења спроводиће се убудуће два пута годишње.

– Не требамо превише говорити о томе колико је алкохол опасан и колико и најмањи проценат може утицати на пажњу возача – сматра Радовић.

Несреће
Према посљедњим званичним подацима Европског савјета за безбједност у саобраћају, готово свака четврта саобраћајна несрећа у земљама ЕУ повезана је са алкохолом, а у Републици Српској свака десета.

Међутим, према другим подацима, земље ЕУ су у протеклих 10 година различитим методама успјеле да смање број саобраћајки са смртним посљедицама изазваних алкохолом за невјероватних 47 одсто.

Највеће пијанице су у Чешкој и Литванији, а најтријезнији су Италијани.

У Српској „коло води“ Бијељина, у којој је откривен возач са 3,99 промила, несавјесни возач из Источног Сарајева је „надувао“ 3,8, а један из Градишке 3,76 промила алкохола у крви.