Швеђани прелазе на шестосатни радни дан: Људи морају имати више времена за приватни живот

Шведска постепено прелази на шестосатни радни дан у настојању да повећа продуктивност и учини људе сретнијима, пише британски лист Индепендент.

Радници широм земље су се већ сусрели са овом промјеном чији је циљ да већи обим посла буде обављен у краћем року и да се осигура да људи имају довољно енергије како би уживали у приватном животу, према писању портала Сциенце Алерт.

Центри јапанског произвођача аутомобила Тоyоте у Гетеборгу, другом највећем шведском граду, направили су овај заокрет још прије 13 година, захваљујући чему су, како је саопштила компанија, радници сретнији и повећан је профит у том периоду.

И компанија Филимундус, која развија апликације за мобилне уређаје, увела је прошле године шестосатни радни дан.

“Осмосатни радни дан није ефикасан као што неки мисле. Остати фокусиран на специфичан задатак током осам сати је велики изазов”, изјавио је директор Филимундуса, Линус Фелт, додајући да радницима на послу није дозвољено кориштење друштвених мрежа и састанци су сведени на минимум.

Шестосатни радни дан ће, према његовој оцјени, осигурати да људи имају довољно енергије за приватне обавезе када напусте радно мјесто, што је тешко изводљиво са осмосатним радним даном у којем су радници исцрпљени до те мјере да приватни живот велики број запослених користе искључиво за одмор.

Очекује се да ће до краја 2018. године влада Шведске донијети закон којим ће то бити законски регулисано. Наравно сатница ће се самим тим повећати да би се мјесечна плата изјеначила са оном када се радило 8 сати дневно.

Према порталу Science Alerta, љекари и медицинске сестре у појединим болницама у Шведској су такође прешли на шестосатни радни дан, док је један старачки дом у Гетеборгу почетком године направио ту измјену.