Шведска принцеза Викториа данас започиње тродневну посјету БиХ

Висока делегација из Шведске данас ће се састати с предсједавајућим Жељком Kомшићем и члановима Предсједништва Босне и Херцеговине Шефиком Џаферовићем и Милорадом Додиком. У наредним данима учествоват ће у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине на конференцији о клими и иновацијама те ће посјетити пројекте које подржава Шведска – Музичку академију у Сарајеву и Занат у Kоњицу, као и Земаљски музеј БиХ у Сарајеву.

С градоначелницима Сарајева и Источног Сарајева посјетит ће планину Требевић, а састаће се и са шведско-босанским подузетницима и разговарати с корисницима шведских пројеката из свих крајева земље.

Сврха посјете је да се ојачају већ добри односи двију земаља, нагласе снажне везе и потенцијал за наставак сарадње у корист свих у БиХ. Циљ је да се истакне велики потенцијал земље, а главне теме посјете ће бити клима и околина, иновације и подузетништво те учешће младих.

Принцеза Викториа засадит ће дрво с министром вањске трговине и економских односа Мирком Шаровићем, министрицом просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренком Голић, министрицом околине и туризма Федерације БиХ Едитом Ђапо и градоначелником Дистрикта Брчко Синишом Милићем.

Сврха овог чина је да се унаприједи видљивост важности пројекта израде Околишне стратегије за цијелу Босну и Херцеговину. Унапређењем околине побољшава се здравље и добробит људи, а такође представља и корак ка чланству у ЕУ.

Такође, предвиђен је и сусрет с дјецом из Бање Луке и Сарајева која учествују у радионици гдје уче како правити роботе.

За овај краљевски пар предвиђен је и обилазак Сарајева с градоначелником Абдулахом Скаком.