СВЕТИ ТРИФУН

Српска православна црква и вјерници прослављају Светог Трифуна.

Свети Трифун један је од Христових великомученика који пострадао за хришћанску вjеру. Српска православна црква Светог Трифуна обиљежава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Прославља се као „Дан љубави и вина”.

Живот

Рођен је у селу Кампсади у Фригији, у врло сиромашној породици, али веома побожан још од малих ногу. Свети мученик Трифун, био је дијете благочестивих родитеља. Као дијете вријеме је проводио чувајући гуске.

Црква

Дарован од Бога даром чудотворства и исцељења. За вријеме свог живота исцелио је многе болеснике, истјеривао демоне из многих људи и помогао многима који су му се обраћали за помоћ. За вријеме владавине цара Гордија римским царством, прославио се излијечивши цареву кћерку Гордијану.

Гордијана се тешко разбољела и пореметила са умом. Многи љекари покушали су да је излијече, али безуспјешно. Када се зли дух јавио из девојке, рекао је да га из ње не може истјерати нико други, него једино човјек по имену Трифун. Чувши то, цар је позвао све људе са овим именом из царства. Нико није успио да је излијечи. Када је дошао ред на младог Трифуна, он је исцијелио Гордијану. Цар Гордије богато је наградио Трифуна. Сво богатство младић је на повратку подијелио сиромашнима и наставио да чува гуске. Након исцељења многи примише хришћанску веру.

Живот Светог Трифуна у Котору

Не зна се тачно када, али мошти Светог Трифуна су из Кампсаде пренијете у Цариград. Одакле је глава Светог Трифуна донијета у Котор у Цркви Светог Трифуна. На олтарској прегради је угравирана 809. година. Што значи да су мошти донесене заједно са олтарском преградом на коју је уклесана година која датира из Цариграда. Теза да су мошти од 809. године у Котору, би тешко опстала. Јер је Котор цио страдао од Сарацена (муслиманских пирата) 840 године. Свети Трифун се поштује у Боки Которској, Дубровнику, Шумадији, Поповом пољу, Барију и осталим градовима југа Италије. Петар I Петровић Његош је добио честицу моштију светог Трифуна од свог пријатеља, которског бискупа (Марк Антун Грегорина), који је био родом из Котора.  Он је то поконио 1803. године једној цркви у Москви, која је посвећена овом свецу. 

Вјеровања и обичаји

  • На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Вјерује се да ће грожђе тако добро родити.
  • Ако на светог Трифуна пада киша, родиће успјешно шљива и биће родна година.
  • Уколико дан буде ведар, година ће бити сушна и неродна.

Једно од вјеровања у народу је, да са овим даном стиже прољеће, да се буди природа и најузвишеније осјећање код људи, љубав. У селима Шумадије славе се као завјетан дан, јер се сматра да он штити села од града и поплаве. У Поповом пољу нико не ради теже послове.

Према вјеровању, Свети Трифун је чувар биља и штити га разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакаваца, гусјеница и других инсеката.

Цркве посвећене Светом Трифуну