Svetom liturgijom obilježen Ilindan u Vrbanjcima

U crkvi Svetog proroka Ilije u Vrbanjcima kod Kotor Varoša služena je Sveta liturgija, poslije koje je obavljeno lomljenje slavskog kolača, a zatim je litija sa barjacima na čelu obišla oko hrama.

Svetu liturgiju su, u prisustvu velikog broja vjernika, služili arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, paroh vrbanjački Mirko Batar, paroh jošavački Bogoljub Čanić, sveštenici Damir Vrhovac, Željko Popović i Boban Narić.

Paroh vrbanjački Mirko Batar je rekao da je ovo tradicionalan običaj koji okuplja veliki broj parohijana i mještana.
Sveti prorok Ilija bio jedan od prvih starozavjetnih proroka, veoma moćan u molitvi, ognjen, veliki Božiji ugodnik na čiju molitvu je Bog zaustavio kišu na duži vremenski period pa opet pustio kišu narodu, što govori o njegovoj veličini. Imamo sreću da ga proslavljamo, da se okupljamo oko hrama i prinosimo Bogu molitve za život, zdravlje i napredak parohijana, te za pokoj duša umrlih“, rekao je Batar.

Nakon lomljenja slavskog kolača domaćin slave crkve Zdenko Sakan, ujedno i načelnik opštine Kotor Varoš, priredio je slavski ručak.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog proroka Iliju – Ilindan, koji je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanskih vrijednosti“, naglasio je Sakan.

Sveti prorok Ilija se tradicionalno obilježava kao zbor u Vrbanjcima. S.P.