Сви студенти неће имати смјештај?

Наиме, Унија студената РС у отвореном писму јуче је поставила питање да ли ће студенти који су смјештени у павиљонима један и два имати гдје да бораве у периоду од почетка академске године до завршетака радова на тим објекатима.

Саван Вујин, потпредсједник Уније студената РС, истиче да је првобитно било најављено да ће реконструкција студентског дома бити завршена крајем септембра.

„Првобитно је било приче да ће реконстукција бити завршена до 30. септембра, а сад се помиње 8. октобар, па нека неко студентима тачно каже када ће бити готово“, истиче Вујин.

Додаје да други павиљон можда и буде завршен до 8. октобра, али да студенти у први павиљон сигурно неће моћи да се уселе до децембра.

„шта ако не буде завршена реконстукција другог павиљона до 8. октобра, а бруцошима крећу предавања? Они неће имати гдје бити, ко ће њима обезбиједити смјештај. Да ли ће им Министарство или Студентски центар рефундирати тај новац, када буду принуђени да плате приватни смјештај“, пита Вујин.

Унију студената брину и индиције да ће доћи до поскупљења смештаја када буде завршена реконстукција.

Љубиша Карлица, предсједник Скупштине студената СЦ „Никола Тесла“, рекао је за „Независне“ да преставници Уније студената треба више да се упуте у сам процес реконстукције павиљона.

„Треба да оду до дома те да прочитају уговоре, гдје пише да ће радови на другом павиљону с кухињом бити готови до краја септембра“, казао је Карлица и додао да је уговором предвиђено да први павиљон буде завршен до 20. новембра.

Он тврди да ће студенти у новој академској години ући у нове просторије.

Коментар Зоран Бабић, директора СЦ „Никола Тесла“, јуче нисмо добили јер се није јаваљао на наше телефонске позиве.

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да имају чврста увјеравања извођача радова и руководства овог студентског центра да ће радови и смјештај студената бити завршени у предвиђеним роковима.

„Рок за завршетак радова на обнови павиљона два и студентске мензе односио се на крај септембра, док је рок за завршетак радова на обнови првог павиљона био нешто дужи због каснијег почетка радова“, казали су из ресорног министарства.

Влада РС је за обнову два павиљона СЦ „Никола Тесла“, који су оштећени у олујном невремену крајем прошле године, обезбиједила више од 3,3 милиона КМ, како би студенти имали што квалитетније услове за становање и рад.

Стари студенти

Унија студената РС затражила је од ректора оба јавна универзитета да омогуће студентима по старом наставном програму да излазе на испите до краја децембра, како би се, приликом формирања нове законодавне власти, продужио рок за завршетак студија по старом програму.