Топлотни удар или сунчаница: Како је препознати и шта учинити?!

Сунчаница је бурна реакција цијелог организма на прекомјерно излагање сунцу. До ње може брзо да дође, нарочито ако је дијете активно на сунцу, али је чешћа такозвана касна сунчаница, која се дешава неколико сати послије боравка на врућини – пред спавање или током првог сна.

Када се најчешће јавља сунчаница?
– Током путовања: нарочито у колима или аутобусу, када нема климатизације, па се ствара ефекат стаклене баште. Дјеца су посебно угрожена, јер се брже и лакше претопле од родитеља. Ако нама није вруће, то не значи да се и дјеца исто осјећају.
– На мору: прекомјерно излагање сунцу, али и дуг боравак у хладу на високој температури воде дијете ка «топлотном удару».
– На планини: планинско сунце може да превари, нарочито ако пирка ветрић, који ствара утисак пријатног амбијента. Планинско сунце снажније емитује ултраљубичасто зрачење, па је и ризик од опекотина велики, али се ипак рјеђе јавља права сунчаница.

Шта се дешава када се организам прегрије?
Долази до нежељеног ланца збивања: расте спољашња, али и унутрашња тјелесна температура. Организам покушава да се расхлади тако што шири крвне судове, у намјери да већа количина крви однесе топлоту на површину тијела. Али, то нема ефекта, јер сунце неумољиво пече, па пада артеријски крвни притисак и јавља се слабост. Притисак пада и због губитка течности – знојењем, али и испаравањем. Што је дијете мање, то је губитак течности израженији.

Како да препознате сунчаницу?
● Рана реакција је веома бурна: дијете одједном онемоћа, осјећа вртоглавицу и мучнину, неријетко повраћа и постаје поспано. Већи клинци могу да буду и узнемирени, а главобоља је скоро увијек присутна. Дијете је орошено знојем, руке и ноге су прво топле, а ако се не склони са сунца, постају хладне и дрхтаве. Тјелесна температура може да буде нормална, али је обично повишена. Што је дијете мање, симптоми су израженији, а опасност од компликација већа. Када се баш претјера са сунчањем, може да дође и до губитка свијести, што се чешће дешава код адолесцената.

● Када се дешава «касна» сунчаница, симптоми спорије наступају, мање су изражени, али дуже трају. Дјеца су врућа, зајапурена – иако нису на сунцу. Изгледају као да их «ломи вирус», па се маме и тате често збуне, мислећи да је у питању инфекција. Малишани су веома раздражљиви – плачу, на изглед без разлога, а већа дјеца обично имају мучнину (понекад и повраћају), промјенљивог су расположења и имају несаницу. Тјелесна температура је, по правилу, повишена.

Када се треба обратити љекару?

  • Ако тјелесна температура не пада и поред расхлађивања и лијекова. Тада се, вјероватно, не ради само о сунчаници, већ је дијете на почетку неке друге болести. Обично се ради о почетку цријевних инфекција или упале дисајних органа. У том случају се брзо јављају и други симптоми болести, па треба консултовати љекара, који ће да постави праву дијагнозу.
  • Ако дијете изгуби свијест и не поврати се брзо послије постављања у лежећи положај. Губитак свијести је обично резултат пролазног пада притиска и недовољног дотока крви у мозак. Ово је безазлена варијанта и готово тренутно пролази када дијете легне и подигну му се ноге, како би се мозгу обезбиједило довољно крви. Међутим, ако је дијете потом конфузно, поспано и слабо комуницира са околином, треба се јавити љекару, најбоље педијатру.
  • Ако дијете упорно повраћа и све је немоћније. Тада се ради о веома тешком облику сунчанице, па је неопходан преглед љекара. Он ће утврдити да ли се ради само о сунчаници, или се поткрао почетак неке друге болести (на примјер, инфекције љетњим вирусима или бактеријама).

Шта у случају сунчанице могу да ураде родитељи?
– Склоните дијете са сунца
Уколико се ради о раној и бурној сунчаници, дијете прво треба склонити са сунца. Ако је могуће, отићи у климатизовану просторију или бар у замрачену и добро провјетрену собу или апартман.

– Истуширајте дијете млаком водом
Потом га оставите да се осуши без брисања.

– Дајте му да пије течност
Расхлађен безалкохолни напитак (чај, сок или обична вода) је преко потребан дјетету које има сунчаницу. Течност не треба давати одједном, у великој количини, већ чешће по мање, нарочито ако је дијете повратило. Још док пије прву «порцију» воде, треба га разголитити и расхладити.

– Дајте му лијек
Ако је тјелесна температура и даље висока, малишану треба дати неки од лијекова за обарање температуре (антипиретик). Најбоље је ставити чепић (парацетамол) у гузу, јер је ефекат бржи, а избјегава се и могућност повраћања. Наравно да није погрешно дати ни лијек у сирупу (ибупрофен или парацетамол).

– Треба му одмор
Наредних неколико сати дијете треба да се одмара. Идеално би било да одспава. Неки родитељи се боје да пусте малишана да спава када има сунчаницу. Тај страх је неоправдан, јер му је одмор заиста потребан, а сан је најбољи одмор. Наравно, током сна треба контролисати тјелесну температуру, па у случају нових скокова – поновити терапију лијеком против високе температуре. Већ послије четири сата од претходне дозе, може се поновити давање лијека. А ако је прошло мање времена, поновити туширање млаком водом.

Да ли се «касна» сунчаница лакше подноси?
Када се сунчаница испољи неколико сати послије излагања сунцу, лијечење је једноставније, иако су принципи слични. Прво треба расхладити дијете и дати му антипиретик, а онда га понудити водом. Већа дјеца обично не могу брзо да се успавају, али их не треба ни тјерати на то. Сан ће доћи сам по себи, а дотле дјетету треба пружити подршку и помоћ.

Да ли дијете може да излази на сунце сљедећег дана?
Дан послије сунчанице није за сунчање. Добро би дошао облачан дан (али и тада мажите дијете заштитним кремама), али ако сунца ипак има, оно је забрањено за дјечицу која су тек «пребољела» сунчаницу. Тај дан је резервисан за одмор у дебелом хладу, уз доста течности по избору (може и сладолед).