Treći međunarodni šahovski turnir: Pobjednik Dalibor Stojanović iz Bijeljine

Trijumfom velemajstorskog kandidata Dalibora Stojanovića iz Bijeljine u Kotor Varošu je danas završen Treći međunarodni šahovski turnir, koji je okupio 44 takmičara iz Njemačke, Srbije, Crne Gore i BiH.

Stojanoviću je pripalo prvo mjesto prema dodatnim kriterijumima /Središnji Buholc sistem/ sa osvojenih 5,5 poena, koliko je imao i drugoplasirani velemajstor Miodrag Savić iz Zvornika. Treće mjesto osvojio je srbijanski velemajstor Borko Lajthajm iz Zemuna sa pet poena. Stojanović je pohvalio gostoprimstvo mještana Kotor Varoša i organizatore koji su se potrudili da ovaj turnir bude uvršten u kalendar Svjetske šahovske asocijacije. „Igrao sam vrlo dobro kompletan turnir, nisam izgubio nijednu partiju, sa 4 pobjede i tri remija sam prezadovoljan. Ovo će mi dobro poslužiti kao priprema za šahovsku olimpijadu u Grčkoj naredne godine, gdje bi trebao nastupiti za reprezentaciju BiH“, istakao je Stojanović i izrazio nadu da će turnir sljedeće godine biti još masovniji. Najuspješnija šahistkinja je Ivana Mikić iz Šahovskog kluba „Orašje“, najbolji takmičar u kadetskoj konkurenciji je domaći šahista Dragan Stanković, dok je u konkurenciji veterana najviše uspjeha imao Nedeljko Marković. Sergeju Molčanovu je uručeno priznanje za najboljeg domaćeg šahistu, a nagrađeni su i Fahrudin Halilović i Neven Aleksić koji su ostvarili najbolje rejting rezultate do 2.100 i 2.300 FIDE bodova.

Najveći uspjeh od domaćih takmičara je ostvario Zlatko Kragić, ostvarivši najbolji rejting rezultat. Diplome i novčane nagrade najuspješnijim takmičarima uručio je direktor turnira Predrag Tešić, koji je posebno pohvalio učešće velikog broja mladih šahista jer su imali mogućnost sticanja rejting bodova. Organizatori turnira bili su Šahovski klub „Kotor Varoš“ i Udruženje građana „Centar mladih“, a pokrovitelji su Vlada Republike Srpske i opština Kotor Varoš. S.P.