Драган Лукач није крив. Није ни Дејан Спасојевић. Послије двогодишњег суђења, министар унутрашњих послова и његов комшија ослобођени су оптужби за сукоб који се завршио тучом. Образложење – застара, а аргумент – нови Кривични закон, који је почео да се примјењује прије нешто више од мјесец дана. У вријеме када је дошло до туче Драган Лукач је био начелник Одјељења комуналне полиције у Бањалуци.

По његовим одредбама, након четири године од извршења лакшег кривичног дјела наступа апсолутна застара, што значи да су данашњи свједок и медицински вјештак узалуд дошли на рочиште. Свједочења није ни било, а ни нових доказа. Док министар и његов адвокат нису били расположени за изјаве, адвокат Лукачевог комшије, Дејана Спасојевића, са којим је имао сукоб, има образложење за одбачену оптужницу.

 

“Прошло је тачно четири године, и сад ми је јасно због чега је одбрана Драгана Лукача тражила три пута одгоду, због чега, ево, пети мјесец нисмо дошли у судницу. Очигледно је да су чекали овај закон и јасно је као дан да је ово манипулација и изигравање правде”, каже Душан Томић, адвокат Дејана Спасојевића.

Застара случаја наступила је прије тачно десет дана. Тог 20. августа 2013. Лукач је био на игралишту када је дошао Спасојевић, и почео да виче, због чега су се дјеца разбјежала. Министрова супруга Мирјана покушала је да га смири, али ју је Спасојевић умало ударио, након чега је притрчао и Лукач.

 

Тада је настала и туча, а сукоб се завршио подигнутим оптужницама – Лукач се у судници нашао због наношења лакших повреда, а Спасојевић због угрожавања безбједности. У пуној сали, у завршној ријечи, Лукач је поручио да сукоб са комшијом није ни иницирао, ни хтио. Спасојевић је, каже, реаговао непримјерено, али шта је било – било је.

“Знам му оца годинама, и да сам знао да је његов син, вјероватно не би тако било. Ми смо већ током првог сусрета на суду један другом пружили руку. Немам намјеру да настављамо било какав сукоб”, рекао је раније Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС.

Обе стране могу да се жале на пресуду, мада је мало вјероватно да ће то и учинити. Трошкови поступка пашће на терет буџета, односно грађана Републике Српске. АТВ