У которварошком Дому здравља прегледана 102 будућа првачића

Лоши зуби, равни табани, али и проблеми са изговарањем појединих сугласника, најчешћи су проблеми који муче малишане у РС, тврде љекари који ових дана обављају систематске прегледе будућих првачића.У домовима здравља кажу да гужве нема јер су унапријед направили распоред, те да ће систематски прегледи трајати до краја априла. Родитељи треба да доставе у домове здравља здравствени картон дјетета, потврду о прегледу стоматолога и обављеним вакцинама. Систематски преглед будућих ђака обухвата физички преглед, потом процјену психофизичке зрелости, а по потреби се обави и консултативни преглед дефектолога, логопеда, психолога, физијатра, ендокринолога или нутриционисте – рекли су нам у которварошком Дому здравља.

Специјалиста педијатрије у которварошком дому здравља „Свети Пантелејмон“ др Милорад Кузмић истакао је да је до сада прегледано око 100 малишана, а систематски прегледи су у току.
Проблеми нису велики, али их има и евидентни су. Најчешћи здравствени проблеми које смо уочили су равна стопала, иако то у периоду до три године и није некакав параметар јер  је то још дечији развој који не захтева неко посебно праћење, а после три године већ у том предшколском узрасту ми контролишемо и реагујемо физикалном терапијом и другим мерама које то поправљају. Већи је проблем деци после 6 године јер губе педијатријски надзор по нашим правилима фонда и здравствене заштите, онда су они упућени на породичне лекаре којима специјалност није педијатрија, а педијатријски су пацијенти до 15 године. У том делу од 6-15 године кад је убрзан психо-физички развој и пубертет, то чак и педијатри испусте тако да ту може да дође до проблема„- рекао је др Кузмић.

Чести проблеми предшколске дјеце су отежано изговарање слова Р, Ч, Ћ, Ш и Љ, затим отежано остваривање комуникације са осталом дјецом. Педијатар такође савјетује да родитељи бар два пута годишње доводе дјецу на прегледе и педијатријске контроле до поласка у школу.