У порасту број нарушених брачних заједница на подручју наше општине

У протеклих шест мјесеци на подручју општине Котор Варош склопљена су  52 грађанска брака.

 Према податцима Центра за социјални рад у истом периоду покренуто је пет поступака мирења брачних супружника при Центру док су се у једном случају супружници измирили. У првој половини текуће године у Основном суду у Котор Варошу поднесена је једна тужба за развод брака, док су судским пресудама разведена четири брака у којима супружници имају малољетну дјецу. У два случаја поступак је обустављен због повлачења тужбе.

Како истичу социолози разлоге развода требамо тражити у разлозима због којих су склопљени бракови и начину на који су вођени, односно на који су функционисали брачни партнери. Ми данас свједочимо чињеници, колико год то било популарно или не, да се добар дио бракова склапа условно. Дакле, брачни партнери улазе у брак због притисака, пријевремених трудноћа и сл. Доста младих поприлично незрело и несвјесно ступа у ту озбиљну заједницу и онда када дођу прва искушења, први проблеми, у тој неспремности за компромис и жртвовање, долази до распада бракова. Данас нажалост живимо у тој ери егоизма, гдје зарад неких личних интереса и комодитета нисмо спремни прије свега да се жртвујемо, да поднесемо тај терет који тражи брачна заједница.

Говорећи из вишегодишњег искуства адвокати истичу да су најчешћи разлози развода бракова прије свега непремостиве разлике у погледима на живот, немогућност суочавања партнера са изазовима са којима се брак и породица данас суочавају, а који се огледају у занемаривању брачног партнера, односно породице на првом мјесту као примарне ћелије друштва. Свакако да постоје и други разлози који су често заступљени, као што су прељуба, мијешање трећих особа у брачне односе партнера, али су ипак чешћи разлози горе побројани.

Дакле, мијешање трећих особа је један од великог броја вањских фактора који могу довести до нарушавања брачне заједнице и покретања бракоразводне парнице.

„Наравно, имамо и ваљане разлоге зашто бракови пуцају и зашто је добро да се партнери разиђу. На примјер, ако у брачним заједницама има насиља или било које тортуре, то просто не треба спашавати. Не требамо се замајавати ни сентенцом која је често присутна у нашем народу „трпи због дјеце“ јер дјеца која одрастају у околностима насиља или патолошких појава у браку само могу то понашање рефлектовати у свом животу и да они буду неки нови насилници. Дакле, некада је добро да дође до развода, али мислимо да нарочито млади брачни партнери требају исцрпити све могуће механизме и да им посљедња опција буде развод“, истичу социолози.