U SLUČAJU SPECIJALCI: Prikazani snimci brojanja novca

Odbrana četvorice optuženih za pljačku oko 617.000 maraka na autoputu Banjaluka-Gradiška ustvrdila je u nastavku suđenja da je novac koji je izmakao pljačkašima i ostao u koferima smještenim u vozilima agencije “Sektor sekjuriti” nezakonito prebrojan u istrazi.

Kako bi potkrijepili te tvrdnje u nastavku suđenja bivšim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću i Goranu Parašu iz Banjaluke i Aleksandru Popoviću iz Kotor varošu, te suvlaniku auto-kuće “Kvatro” Olegu Bandi iz Banjaluke prikazani su snimci brojanja novca koji su sastavni dio zapisnika o uviđaju obavljenom poslije filmske pljačke.

Na snimku se jasno vidi da dežurni tužilac Radenko Janković uopšte ne učestvuje u brojanju novca, već sjedi sa strane i ne radi ništa, dok novac broje radnici Unikredit banke. Vidi se i da sigurnosni koferi nisu fotografisani i da nedostaje popratna dokumentacija – rekla je advokat Jadranka Ivanović.

U sudnici su prikazana četiri snimka.  Na jednom se vidi kako radnici “Sektor sekjuritija” unose pet sigurnosnih kofera u veliku salu zgrade Policijske uprave Banjaluka, gdje ih otvaraju u prisustvu tužioca, policijskih inspektora i radnika banke čiji je novac prevozio “Sektor sekjuriti”.

Jedan od kofera je bio prazan, dok su ostali bili napunjeni uglavnom evrima u apoenima od po 5, 10, 20, 50 i 100, upakovanim u amanetne vreće. Na ostalim snimcima se iz dva različita ugla vidi otvaranje vreća i brojanje novca pomoću elektičnog uređaja.

Brojanje je trajalo je pedesetak minuta, pa je puštanje “duplih” snimaka dovelo do rasprave između sudskog vijeća i branilaca. Vijeće je advokatima zamjeralo što nisu hronološki poređali snimke, smatrajući da nije bilo potrebe da istu radnju gledaju iz dva različita kadra, dok je odbrana insistirala na tome kako bi se svi uvjerili da se na snimcima ne vidi šta je dalje učinjeno sa novcem.

Optuženoj četvorci tužilaštvo na teret stavlja da su 22. septembra 2015. godine “audijem A6” presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći “zoljom” razbojnici su natjerali obezbjeđenje da otvori blindirani kombi iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je vozač kombija Đurađ Bajić.

U ovom slučaju optuženi su i radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić i bivši specijalci Goran Janjuz i Željko Inđić, a sva trojica su već osuđeni na osnovu sporazuma o priznanja krivice. Kuzmić je osuđen na tri godine zatvora, dok su Janjuz i Inđić dobili po šest mjeseci. Razlog za tako male kazne je činjenica da su oni pomogli u otrkivanju zločinačkog udruženja i svjedočili protiv ostalih optuženih.