У суботу обиљежавање 30 година од оснивања Которварошке бригаде

У Котор Варошу ће у суботу, 11. јуна, бити обиљежено 30 година од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, чијих је 109 припадника дало живот за слободу српског народа и одбрану Српске.

У 10.00 часова ће архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служити парастос погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, а након тога ће бројне делегације положити цвијеће на централно спомен-обиљежје у Котор Варошу.

У 11.00 часова биће одржана свечана академија у кино-сали, гдје ће бити евоциране успомене на ратни пут Которварошке бригаде, која је учествовала на которварошком, влашићком, посавском, маглајском и теслићком ратишту.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић рекао је да је ова бригада заслужила да буде најважнији дио сјећања на вријеме када се оружјем бранила слобода.

,,Которварошка лака пјешадијска бригада имала је изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила српски народ и помогла стварању Републике Српске, а настала је из потребе српског народа за одбраном“, истакао је Савановић.

Он је подсјетио да је 109 припадника Которварошке бригаде погинуло у одбрамбено- отаџбинском рату, а 363 борца су теже или лакше рањена.

,,Позивам све демобилисане борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих, несталих и умрлих бораца да присуствују парастосу и свечаној академији како бисмо заједнички обиљежили овај датум, који ове године има посебан значај, јер се ради о јубилеју“, поручио је Савановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан изразио је велику захвалност борцима Которварошке бригаде, јер нису штедјели живот да би сачували највеће светиње без којих један народ не може трајати, а то су држава и слобода.

Он је нагласио да никада не смију бити заборављени они који су уградили себе у „гранични камен“ отаџбине или су на било који начин оставили дјело за нове генерације.