У СУБОТУ ПРОМОЦИЈА КЊИГА ,,КРВАВИ БОЖИЋ“ И ,,СРПСКА ПРИЧА“

ЈУ ,,Центар за културу спорт и информисање“ Котор Варош у сарадњи са МЗ Котор Варош и Народном библиотеком Котор Варош организује промоцију књиге ,,СРПСКА ПРИЧА“ од приређивача др Немање Девића и роман ,,КРВАВИ БОЖИЋ“ аутора Владимира Ђоеђевића.

Промоција ових сјајних и веома едукативних књига, одржаће се у Народној библиотеци у Котор Варошу, у суботу 25.09.2021. године са почетком од 19:00 часова.

,,СРПСКА ПРИЧА“ нам доноси догађаје и сјећања на револуцију из рата од 1941-1945 .

Типичан изданак слободарске шумадијске лозе – сасушене и готово заборављене након 1918, официр војске Краљевине Југославије до гроба веран датој заклетви и предачким заветима – који не признаје капитулацију 1941. године. Устанички вођа у Шумадији и сведок првог чина на позорници грађанског рата, комадант корупуса и групе корпуса ЈВуО, поверљиви сарадник Драже Михаиловића и последњи сведок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и песничка душа – вечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вечито раздвојен супротно својим хтењима. Човек који је, као и његов ратни командант „много хтео и много започео“, али је вихор светски однио њега и његов рад. Поживео је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX века.

Нови роман крагујевачког драмског писца Владимира Ђорђевића „Kрвави Божић“ – исповест оца Василија, биће промовисан у суботу од 19 сати у Народној библиотеци Котор Варош.

Роман о љубави према Богу, о љубави Бога према људима, о жртви за друге, о љубави према отаџбини, о истрајности у истини, о сукобима сила добрих и оних других, о јединству и слози, о спознаји и пропадању, о сузама радосницама и сузама покајничким, о челичењу и уздизању, о падању и васкрсењу.

Овај роман је истина. Педесет година: скривана, убијана, гоњена, ућуткивана, забрањивана, пљувана, обезглављивана, тамничена, осуђивана, дављена, мучена, рањавана, злостављана, брисана, заборављана, гушена. Прича о житу које недозрело покосише. Прича о семену у крви посејаном. Прича о Божићу који Васкрс проповеда. Прича о мученицима са чијих ореола и овај дан освану.

„Пред нама је роман заснован на стварним догађајима и историјским чињеницама. Главни јунак, старац Василије, као да је потомак и духовни наследник Поповићевог Чича Милутина. Припада тој српској вертикали и живом ланцу, који је и у најтежим временима, и у рату и у миру, преносио завет: „За крст часни и слободу златну“, са оца на сина, са деде на унука. Дубина идеала и чистота душе оца Василија, данас су нам тешко доступни и готово несхватљиви, чиме заправо гледамо себе у огледалу, колико смо се променили и удаљили од свог изворишт. Он нас учи о прошлости, али нас и поучава будућности. Пише српским језиком, али говори и језиком Човека.

Важни су нам „знакови поред пута“, поруке оца Василија:
Тешка је то ствар, земљу која је крвљу јунака плаћена, за сребрњаке продавати“.
„Док нам је слоге у кући пропаст ће да нас обилази“. „Добро размислите у које се коло хватате. Не заборавите, све је важно, и ко до вас игра, и ко води коло, и ко свира и чије се коло свира
„.


У овој књизи, међутим, није нам се обратио само он. Његовим гласом проговорили су сви наши преци, који на српску будунћност гледају нашим очима…“