Умјетница винил-плоче користи као сликарско платно

Мелиса Котон је илустраторка из Аустралије која тврди да је одувијек вољела да црта портрете. Оно по чему се она разликује од осталих умјетника јесте што на неки начин спаја ликовну умјетност и музику, јер своје портрете, углавном славних особа, осликава на винил-плочама. Овом умјетношћу се бави посљедњих седам година, а на радове се потписује као Мелиса Џејн.

„Када је требало да створим идеју за свој завршни графикон за један рад на факултету, била сам очајна јер ми ништа није падало на ум. У то вријеме сам слушала нови, у то вријеме, албум ‘Баyсиде’ који је имао текст: ‘Прича о његовом животу је урезана у винил.’ То ми је одмах дало идеју да покушам да убацим портрете у винил плоче“, испричала је Котонова.

Додаје да је одмах уграбила неколико плоча из продавнице као и да је покушала да скицира контуре лица на истој, што јој је веома успјешно пошло за руком.

„Моја главна инспирација за читав овај концепт је музика, али увијек су ме заиста привлачила лица. Понекад изглед особе или одређена фотографија неког може бити довољна да пожелим да их нацртам, а понекад проналазим и нешто што изгледа као нови изазов гдје желим да тестирам себе и видим да ли то могу да насликам“, казала је ова илустраторка.

Већину плоча набавља из сецонд-ханд продавница или јој их поклањају пријатељи и познаници јер не жели да уништава ништа ново.

„Један од омиљених радова које сам до сада направила је портрет глумца Тима Покока, за који сам користила 140 различитих оловака у боји. Такође, велика част је била за мене када је син Дејвида Боувија са апсолутним одушевљењем похвалио портрет његовог оца“, казала је Котонова.

Она за осликавање било ког портрета користи само оловке у боји, а тврди да при сваком раду покушава увести што више нових боја како би дочарала све црте лица особе коју црта.