Утврђено како је погинуо радник“Маxмаре“.

Раденко Обрадовић (56) из Кнежева, радник „Маxмаре“, који је погинуо на изградњи тржног центра „Делта планет“ у Бањалуци, наводио је кранисту да допреми материјал те је у једном моменту закорачио у први непокривени отвор у потконструкцији и пропао у дубину.

„Контролом је утврђено да су радници који су постављали стаклене плоче у једном дијелу кровне конструкције прескочили попуњавање једног реда кровних потконструкција, како наводе, јер им је тренутно нестало плоча одговарајуће величине, па су попуњавана сљедећа четири отвора у потконструкцији за које су постојале стаклене табле одговарајућих димензија“, истичу из Инспектората РС.

Због тога је, додају, дошло до ризика од пада радника у дубину, јер су радници који су постављали плоче у отворе потконструкције с три стране били окружени непопуњеним отворима (рупама) у решеткама.

Под лупом републичког инспектора рада, како нам је потврђено, било је и спровођење мјера заштите на раду код „Маxмаре“.

„Увидом у предочену документацију утврђено је да послодавац посједује акт о процјени ризика, да је обезбиједио средства личне и колективне заштите на раду те је предочен и реверс на основу којег је настрадали радник задужио средства за заштиту на раду“, кажу из Инспектората РС.

Утврдио је инспектор и да „Маxмара“ оспособљава запослене за безбједан и здрав рад те да је и настрадали радник прошао обуку.

Како нам је потврђено у Инспекторату РС, инспектор је наложио послодавцу да обезбиједи додатне превентивне мјере за безбједан и здрав рад радника те заштиту радника од пада с висине и пада у дубину.

Наређено је „Максмари“ и да изради сопствени елеборат о уређењу градилишта и заштити на раду за градилиште на изградњи тржног центра „Делта планет“.

„Инспектор је предузео и прекршајне мјере издавањем прекршајних налога“, кажу из Инспектората РС те напомињу да се питање одговорности послодавца може утврђивати само у судским поступцима.

Из „Маxмаре“ су нам јуче казали да максимално брину о безбједности својих радника.

„Обрадовић је био један од наших најбољих стручњака. Код нас је радио 20 година“, казали су из „Маxмаре“.

Подсјетимо, иза нас је црни август за грађевинце у РС. Почетком тог мјесеца на градилишту у бањалучком насељу Нови Борик погинули су Добривоје Топић (57) и Жељко Костић (52), обојица из Челинца. Само шест дана након тога, код Лакташа током изградње базена погинуо је Мирсад Реџић (22), радник фирме „Водовел базени“ из Цазина.