Узимањем рачуна до заштите потрошачких права

Тржишна инспекција Републике Српске апелује на потрошаче да приликом куповине у предстојећим празничним данима обавезно узимају рачуне с циљем заштите властитих потрошачких права и сузбијања сиве економије.

Посједовање рачуна приликом празничне куповине, која је карактеристична по различитим акцијама и снижењима, једини је начин да се оствари заштита основних потрошачких права у случају недостатка на производу и његове рекламације.

„Уколико им трговац не изда рачун, потрошачи треба да га захтијевају. Позивамо грађане да се обрате институцији у сваком случају када сматрају да су им права на било који начин ускраћена. Грађани могу и требају да заједно са контролним органима корективно ђелују на тржишту и укажу привредним субјектима на пропусте у раду“, саопштено је из Инспектората Српске.

Тржишна инспекција Српске у редовном надзору контролише поштивање низа законских одредби којима се штите права потрошача, као што су издавање рачуна, истицање цијена, декларисање производа, посједовање гаранција, те безбједност производа.

Инспекција у овим контролама ђелује проактивно и превентивно, штитећи колективна права потрошача и поступајући по свакој рекламацији потрошача која се односи на конкретан производ, услугу или неко његово право.

За 11 мјесеци ове године републичка Тржишна инспекција извршила је 194 контроле по конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права, од чега су 92 рекламације уважене и ријешене на лицу мјеста, у 38 случајева ријешене су након наложених управних мјера, а четири поступка су још у току.

„У четири случаја потрошачи су одустали од рекламације или она није у надлежности тржишне инспекције, док је у 56 контрола утврђено да рекламације потрошача нису биле оправдане“, наводе из Инспектората.

Из ове институције наводе да успјешно рјешавају жалбе потрошача, који су у последњим годинама значајно радили на властитој едукацији и информисању о својим правима.

„Захваљујући раду Министарства трговине и туризма Српске на законском уређењу бројних потрошачких питања, раду контролних органа и удружењима за заштиту права потрошача, остварени су значајни помаци и у свијести привредних субјеката о обавези поштивања права потрошача“, речено је у Инспекторату.