ВАЖНО !! Зашто кравље млеко НИЈЕ за бебу !

8. Разлога зашто кравље млеко није за бебу у првој години

1.Беба није теленце
Беба је створена за мамино млеко, а мамино млеко за бебу. Бебин систем органа за варење је припремљен за мајчино млеко и оно му највише прија. Први месеци бебиног живота представљају најбурнији развојни период од кога зависи читав живот.

2.Кравље млеко садржи превише млечних протеина.
Кравље млеко садржи далеко више протеина од мајчиног и овај протеински удар није препоручљив за бебу. Протеини јесу веома важни за раст и развој детета, али вишак није добар за бебу: оптерећују се бубрези и повећава се ризик од гојазности у каснијем животном добу.

3.Протеини крављег млека су превелики.
Кравље млеко садржи „крупне“ млечне протеине који имају велики алергијски потенцијал, па је и вероватноћа за настанак алергије на КМ већа. Мајчино млеко има протеине „идеалне“ величине а у адаптираном млеку протеини су „исецкани“ и тако прилагођени бебама. Код беба са склоностима ка алергијама на храну треба користити формуле које садрже КМ, али су тако припремљене(хидролизати) да значајно смањују ризик од алергије (ХА-хипоалергијске формуле).

4.Нема гвожђа у крављем млеку.
Недостатак гвожђа води ка малокрвности (анемија), а њега практично нема у КМ. Нема га довољно ни у мамином млеку, али мајчино млеко помаже да се гвожђе из хране ефикасно ресорбује .У формулама се налази додато гвожђе и тако спречава настанак анемије.

5.Кравље млеко има превише минерала.
Кравље млеко садржи високе концентрације соли(сулфати,фосфати), које ометају
„преузимање“ гвожђа из хране. Дакле, КМ нема довољно гвожђа а и омета његову нормалну ресорпцију из хране и тако двоструко повећава ризик од анемије. Превише натријума оптерећује бебине незреле бубреге. Зато су у млечним формулама концентрације минерала приближне оним из мајчиног млека.

6.Кравље млеко има премало есенцијалних масних киселина.
Есенцијалне киселине су неопходне за правилан развој мозга и вида,срца и крвних судова. Њих нема довољно у КМ али се додају у скоро све адаптиране формуле.

7.У крављем млеку нема бифидобактерија- пробиотских култура
Мајчино млеко обезбеђује колонизацију бифидобактерија у цревима бебе. Оне су важне за здраво варење али и за снажан имунитет. Зато су бифидобактерије постале неизбежан састојак квалитетних млечних формула.

8.Кравље млеко нема потребне витамине за бебу, али ни микроелементе.
Витамини су неопходни беби, пре свих витамин Д3. Додаје се уз мајчино млеко и у млечне формуле.
Зато су препоруке већине педијатријских асоцијација веома јасне: у првој години НЕ ТРЕБА давати кравље млеко.

izvor.doktoricamica.com