Вечерас у Добоју отворена изложба слика которварошког умјетника Бранка Русмира

У Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање у Добоју вечерас је отворена изложба слика познатог которварошког умјетника Бранка Русмира.

Ријеч је о сликару чија су дјела оцјењена најбољим критикама од бројних домаћих и страних стручњака из свијета умјетности, а препознатљива су  не само у Републици Српској и Босни и Херцеговини, него и на неким европским и свјетским дестинацијама.

Каже да се на његовим сликама често могу препознати заметци крила, који симболизују слободу и  покушај да одлетимо далеко од стварности и баналности живота.

 „Кроз грчку и славенску митологију пут имагинације је отворен.Тражим симболику за све видове савременог битисања  и све видове деструкција које утичу на наш живот.Временом улазим у шире сфере и сликам све слободније. Вечерас у Добоју, као што видите,у фокусу је поново жена као „дојиља“ и извор свјетлости , али овај пут приказана доста суптилније тј. на један поетски начин.Ту су и пејсажи али само као „складишта“ одакле црпим елементе како би их укомпоновао у своје слике“, каже Русмир.

У уводном представљању о Бранку Русмиру и његовом сликарском опусу говорили су вајар и један од оснивача Умјетничке галерије Драго Хандановић и директорица Центра за културу и образовање Вукосава Софренић.

Бранко Русмир је необичан по томе сто слика до руба слике гдје локална боја доминира. Главни мотив је само повод, у овој умјетности се појављује архитектура, тј.лукови у романском стилу са још много мотива. Ово сликарство се може назвати апстрактним али и асоцијативним. Шпартл­ом по платну, вертикалним и хоризонталним потезима гради слику. Бранко је у Паризу трагао за љубичастом бојом по узору на Рубенса и великог Ежена Делакроа.Он на жутој драперији наноси љубичасту боју и тако добија одсјај сунца.Тако боја надвладава цртеж. По узору на Рубенса, који је користио само дванаест боја сунчевог спектра тако и Бранко вечерас на ових 25 слика доноси свијетлост„, рекао је вајар и један од оснивача Умјетничке галерије Драго Хандановић.

На његовим сликама су човјек и жена, природа, духовност и емотивност, а све то је Бранко насликао колоритом који носи ведрину.

Иако је рођен у Антуновцу код Пакраца на његовим сликама се веома често нађу природне љепоте Котор Вароша. Изложби слика Бранка Русмира присуствовали су представници локалне управе, јавних предузећа и установа, ученици и бројни грађани.

Сви они који нису били у могућности да погледају слике овог умјетника биће у прилици да то ураде до 25. октобра до када траје изложба.