Велики успјех бањалучких хирурга – извршена најсавременија операција плућа

На Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци први пут је извршена операција која представља највећи домет грудне хирургије у лијечењу карцинома плућа.

Ријеч је о унипортал ВАТС хирургији, коју љекари најчешће изводе код карцинома плућа и пацијента оперишу под контролом видео-камере.

Ради се рез од три центиметра, а пацијент послије захвата не осјећа болове и опоравак је максимално брз.

Захват је извео љекарски тим Службе за торакалну хирургију УКЦ-а заједно са експертом савремене грудне хирургије из Словеније Томажом Штупником.

Начелник Службе за торакалну хирургију Марко Кантар рекао је да ову операцију рутински изводе само најбољи центри грудне хирургије у свијету.

„Предност овог захвата је што је скоро безболан и лако се подноси, а опоравак је максимално брз, за разлику од отворених операција након којих пацијенти леже у болници и до десет дана“, рекао је Кантар новинарима у Бањалуци.

Штупник је истакао да овај захват представља велики искорак у лијечењу.

„Ове операције трају краће, те је могуће урадити већи број захвата у току дана. Нема отварања грудног коша, него имамо увећану слику која, уз друге техничке могућности, доприноси да радимо брже. И пацијентима је психички лакше да све поднесу“, рекао је Штупник, који је и начелник Клинике за торакалну хирургију УКЦ-а у Љубљани.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић изразио је задовољство што љекари ове здравствене установе имају прилику да од врхунског стручњака уче најсавременији вид оперативног захвата.

„Одлично сарађујемо са Клиничким центром у Љубљани, те, осим што су љекари овог центра наши гости, у прилици смо и сваких мјесец дана послати два наша љекара на едукацију“, рекао је Ђајић.

Ђајић је навео да, осим у Љубљани, љекари УКЦ-а Српске имају прилику да се едукују и у Бечу и Београду, а прије два дана први пут су два љекара отпутовала и у Русију, гдје ће остати на едукацији два мјесеца.