Вишенамјенска теренска екипа данас одржала показну вјежбу у кампу Црвеног крста

У кампу Црвеног крста у Товладићу данас је одржана вјежба Вишенамјенске теренске екипе которварошког Црвеног крста која се одвија у оквиру Коалиције дјетета,  коју иначе једним дијелом финансира међународна организација Ворлд Вижн. У овој показној вјежби учествовало је 80 дјеце из Шипрага, Грабовице, Масловара,Забрђа и Котор Вароша уз подршку Ватрогасне јединице из Котор Вароша и Цивилне заштите.

„У оквиру которварошког Црвеног крста ми смо већ одавно предвидјели да је потребно да оспособимо одређен број волонтера за дјеловање у ситуацијама катастрофе. Конкретно смо данас присуствовали вјежби Вишенамјенске теренске екипе која броји од 12 до 14 људи, и они имају специфичне задатке у случајевима земљотреса, поплава, пожара и сличних кризних ситуација. У овај процес је укључен и тим који се бави службом тражења, јер људи често нестају или се раздвајају у кризним ситуацијама“, рекао је Боро Брборовић, секретар ОО Црвеног крста Котор Варош.

Подршку овој данашњој показној вјежби пружила је и которварошка локална управа која је ову  активност уврстила у стратегију развоја општине Котор Варош као једну од приоритетнијих којој ће се пружити  максимална подршка, као и до сада.

„Данас овдје имамо прилику да присуствујемо вјежби Вишенамјенске теренске екипе која ће сигурно бити јако битна, и циљ ове вјежбе је прије свега да пробудимо свијест наших грађана, поготово најмлађе популације, колико нам је све ово потребно у кризним ситуацијама. Ово је једна прилика да видимо како се требамо носити са оваквим ситуацијама. Надам се да нам њихове услуге у будућности неће требати у реалним условима катастрофалних ситуација“, истакао је Зденко Сакан, начелник општине Котор Варош.

Један од активних учесника данашње показне вјежбе била је и которварошка ватрогасна јединица.

„Ватрогасно друштво је укључено у све и један вид спашавања становништа, поготово у случајевима земљотреса и осталих природних катастрофа. Ватрогасно друштво је у функцији општине и грађана и тако ће бити и убудуће. Данас смо у кампу како би помогли у спашавању и збрињавању ученика и дјеце настрадалих у пожару и земљотресу.  Овдје смо били са свим расположивим средствима и потрудили смо се да ова вјежба протекне у најбољем реду“, рекао је Недељко Сакан, командир Ватрогасног друштва Котор Варош.