Вјерски календар: Данас је Блага Марија

ДАНАС ЈЕ БЛАГА МАРИЈА: Она је сестра Илије Громовника и ово никако не смете да радите!

Блажена или Блага Марија веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Иако није црвено слово, поштује се као Огњена Марија и Света Петка.

Блага Марија је један од празника Српске православне цркве који се празнује 4. августа по старом календару. Овај дан је заправо спомен на Марију Магдалену. Она је била родом из горских предјела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница али ју је Исус избавио од гријехова. Kасније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповиједи.

Црвено јаје за Христово васкрсење

После Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтио да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Kасније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, гдје је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Народно вјеровање

Блага Марија је, по народном вјеровању, сестра Светог Илије Громовника. Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција. Веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Спада у непокретне празнике и иако нема „црвено слово“ у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као „мироносица равноапостолска“. Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посјетила његов гроб.

Господ јој се двапут јавио

Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посјетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: „Христос васкрсе!“ па се вјерује да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренијете у Цариград.

(Wикипедиа/Тањуг)