Вјерски календар: Данас је Свети Вартоломеј

Данас Српска православна црква слави Светог Вартоломеја. У нашем народу зову га Вратолома (Вртолома), а данас се обустављају сви послови на пољу. Народ каже да се дјеци брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у ријекама а женама да „бућкају” млијеко.

У Хомољу се обуставља сваки рад, док се у неким дијеловима земље вјерује да, ако радите на Вратолому, постоји опасност од поплава, града и олује.

Свети Вартоломеј је светац који чува усјеве и строго пази да неко не оре. Вјерује се да Вартоломеј не прашта невјерницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усјеви пропадну.

„Смлатиће те као Вртолома праску” је реченица која се данас чује у селима у Поморављу. У овом крају нико данас не би требало да ради, да га не би светац „смлатио”, каже народ.У селима у Шумадији вјерују да светац лијечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас сједе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ријетко дешава.

Сматра се да су Вартоломеј и Натанаило једна иста личност. Наиме, Натанаило помиње се као један од дванаесторице у Јовановом Јеванђељу, док се у осталим Јеванђелима помиње Вартоломеј. Заједно са апостолом Филипом и Филиповом сестром, дјевицом Маријамом – а неко вријеме и са светим Јованом Богословом проповједао је Јеванђеље најпре у Азији, потом у Индији и, најзад, у Јерменији, где је и мученички страдао.

У хришћанској традицији помиње се да су ови апостоли у Јерапољу молитвом умртвили велику змију, коју су незнабошци у храму држали и обожавали, као и да су у истом том граду молитвом дали вид Стахију, који је четрдесет година био слијеп. Ту су многобошци устали против њих па Филипа и Вартоломеја распели на крст (Вартоломеја наопако).

Тада се догодио земљотрес, од кога су многи погинули. Пошто су мислили да је то Божија казна многи су дошли да скину апостоле са крстова, али Филип је већ преминуо, док је Вартоломеј био још жив. После тога Вартоломеј је отишао у Индију, где је проповједао и Јеванђеље по Матеју превео на индијски језик. Затим је отишао у Јерменију.

Хришћани вјерују да је тамо исцјелио ћерку цареву од лудила, али да је завидљиви брат царев Астијаг ухватио Вартоломеја и распео на крст, па му онда кожу одрао и најзад главу одсјекао. Тијело његово хришћани су сахранили у оловни сандук. Многобошци су бацили сандук у море јер су хришћани тврдили да се над његовим моштима догађају многа чуда.

У хришћанској традицији помиње се да је вода донијела сандук до Липарских острва, гдје га је епископ Агатон, по откровењу у сну, дочекао и сахранио у храму. Потом су мошти овог апостола преношене у Беневенто па у Рим.