Vjerski kalendar: Danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca neznabošca.

Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Svoje ime Pantelejmon, dobio je, po svedočenju Crkve, od samoga Gospoda u momentu stradanja, a značenje toga novog imena je “u svemu milostiv”, tj. “svemilostiv”. Kod Srba, u narodu, Sv. Pantelejmon je poznat i pod imenom Pantelej ili Pantelija. Mnogi Srbi slave Sv. Pantelejmona kao svoju krsnu slavu, a mnogi nose ime ili prezime po njemu (Pantelija, Pantić, Pantelić,…) što svedoči o mnogovekovnoj tradiciji kulta ovog Svetog Lekara na ovim prostorima. Sveti Pantelejmon je dugo bio zaštitnik Crnogorske Države.

Njegov lik se čak nalazio na crnogorskoj državnoj zastavi. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u trima crkvama u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, tj. u hramu Svete Trojice (tzv. Ruska crkva). Sv. Pantelejmon se na ikonama predstavlja sa kutijom sa lekovima u rukama.

Ovaj priznati medicinski stručnjak smatra se već skoro 2000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru. Najdivniji hram, posvećen ovom svetitelju nalazi se u Svetoj Gori.

Ovaj dan obeleževa se i kao krsna slava grada Bijeljine. U opštinama Sarajevsko-romanijske regije Istočnom Starom Gradu i Han Pijesku se Sv.Pantelejmon takođe obeležava kao krsna slava.