Вјерски календар: Данас су Дјетињци

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Дјетињце, један од најљепших и најзанимљивијих породичних празника. Славе се трећу недјељу уочи Божића тако што ујутру рано или по доласку из цркве с богослужења одрасли везују своју или туђу дјецу.За везивање се обично користи каиш, гајтан или обичан канап, или обичан дебљи конац. Обично се завежу ноге или руке, па се једним дијелом канап завеже за сто или столицу.

Вреднија дјеца се потруде да у данима који слиједе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде), помоћу којих ће одраслима „платити откуп„ на празнични дан. Дешава се и да се дјеца пробуде везана, али и да предухитре своје родитеље и сакрију се прије него што они уђу у дјечју собу. Дјеци се везују ноге или руке, најчешће за столицу на којој сједе. Симболично се везују чак и дјеца која су још у колијевци, али и одрасла „дјеца„ која још немају своју породицу. Након што се дјеца „откупе„ поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате дјеци назад да се почасте.

Народни обичаји и вјеровања

Везивање за Дјетињце, Материце и Оце, има вишеструку симболику. Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама. Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко посједује поштено зарађену имовину и добра дјела.
лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на посљедњем Страшном суду, гдје ће се само вредновати оно шта је у свом животу човјек добро учинио. Добра и штедљива дјеца прикупе нешто средстава штедњом па за тај дан набаве неку част и дријеше се онима који их вежу. Дјецу могу везивати и други чланови породице, комшије, пријатељи.