Vlada sprema prodaju Elektroprivrede RS poručuju iz SDS-a

Loše stanje u “Elektroprivedi RS” jedan je u nizu razloga za opoziv Vlade RS. Preduzeće koje bi trebalo da predstavlja najsnažniji zamajac i oslonac razvoja privrede na rubu je propasti, u koju ga vodi SNSD, kaže Davor Šešić, poslanik SDS u NSRS.

Kaže, stanje najbolje islustruju uporedni  podaci o poslovanju “Elektroprivrede” iz perioda dok je opozicija bila na vlasti i oni kada je vlast preuzeo SNSD. Prekomjerno zapošljavanje, kreditno zaduživanje, sve veći dugovi, tvrdi Šešič, imaju samo jedan cilj.

“Iz ovog svega se može zaključiti samo jedno, da Vlada RS svjesno i namjerno pravi dugove i ruši ‘Elektroprivredu RS’ kako bi se prodala, zakrpila budžetske rupe koje postoje i održala se na vlasti još određeni vremenski period. Ono što se spekuliše da bi to mogla biti ‘Elektroprivreda Srbije ‘i tu će se vjerovatno ići na emocije građana RS pod pričom – eto kupuje Srbija, bratska itd. To je još jedna u nizu spekulacija kojom se bavi ili će se baviti vlada RS kada dođe na red prodaja Elektroprivrede RS”, kazao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

vlcsnap-2017-05-26-19h40m46s192

Sa drugog kraja Srpske,  iz Trebinja, na Šešićeve optužbe stiže odgovor  direktora “Elektroprivrede” Željka Kovačevića. On kaže da će o eventualnoj prodaji odlučivati Vlada RS. Kovačević tvrdi da preduzeće od kada postoji nikada nije bolje poslovalao.

Sjenku na ukupan rezultat poslovanja  bacila je jedino  TE Gacko.

“Matično preduzeće ‘Elektroprivreda’ je pozitivno poslovalo prošle godine. Sva zavisna preduzeća izuzev Gacka su pozitivno poslovala. ‘Elektroprivreda’ je vrlo stabilna kompanija i ona će to i u narednom periodu ostati. Smatram da će Elektroprivreda u sastavu RS biti nosilac razvoja u regionu. Termo elektrana Gacko jeste negativno poslovala. To je planski gubitak, bio je remont i određeni problemi sa dopremom uglja, ali ona pokazuje odlične rezultate u proteklom periodu”, kazao je Željko Kovačević, direktor MH “Elektroprivreda RS”.

Osim što posluju sa gubitkom termoelektrane nam stare, a bez njih “Elektorprivreda” ne može pokriti ni potrošnju struje u RS, poručuju iz  SDS-a. Direktor “Elektroprivrede” Željko Kovačević, odgovara im, nema razloga za brigu.