Владиним авионом директно на плажу

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић авионом „цесна“ путовала је крајем августа до црногорског приморја. Како БН сазнаје, у питању је био приватан боравак предсједнице владе Жељке Цвијановић у Црној Гори и то од 18. августа када је са Маховљана „предсједничким“ авионом одлетјела до Тивта, а у Бањалуку истим средством се вратила 26. августа.

Пошто у то вријеме, као ни прије и послије, није било владиних активности у Црној Гори може се закључити да је у питању приватни боравак и још једна тешка злоупотреба положаја високих функционера Републике Српске, овај пут у режији премијерке Жељке Цвијановић.

Очито је да се ради о приватном боравку Жељке Цвијановић, која је боравила у Игалу и један дан је „скокнула“ до Требиња.

Ово је један од оних тридесетак летова „предсједничког авиона“ који је љетос стизао до веома занимљивих дестинација попут Крфа, Атине, Тхессалоники, Тивта, Дубровника, Љубљане, Бече, Београде, Салцбурга….

Иако је било покушаја, од званичних органа није могуће добити информације ко је све летио авионом Републике Српске љетос и за које потребе. Међутим, датуми и дестинације на које је летио „предсједнички“ авион, углавном, се не поклапају са службеним посјетама званичника Републике Српске.

Изузме ли се Београд, мало гдје су највиши функционери Републике Српске званично боравили изван граница БиХ у овој години.

Тако се с правом може поставити питање да ли авион Републике Српске, који је купљен средствима пореских обвезника, служи за приватне послове и посјете највиших званичника, њихових породица и пријатеља и да ли ће икада доћи вријеме да неко одговара због ненамјенског трошења новца пореских обвезника.

За авион „цесна 525″ грађани Републике Српске су издвојили 4.8 милиона америчких долара, а јавности је, уз хвалоспеве, представљен у априлу 2008. године. Тада је речено да авион има два пилотска и шест путничких мјеста и да је један од најсавременијих модела за ВИП летове. БН