Волонтерском акцијом окончано уређење купалишта „Брана“

Поводом завршетка радова на уређењу купалишта „Брана“ данас је одржана волонтерска акција чишћења терена и постављања знакова упозорења на заштити природе, а у функцију је стављен и терен за одбојку на пијеску.

УНДП је финансирао пројекат са 17.000 КМ (70% учешћа), док је општина Котор Варош издвојила 5.680 КМ (30% учешћа). Извођач радова је било предузеће „Декол“ из Котор Вароша.

По ријечима начелника општине Котор Варош Зденка Сакана реализацијом пројектних активности, на локацији Брана, обезбијеђен је адекватан простор за одмор и рекреацију.

Изграђен је приступни пут дужине 250 метара, очишћено је и продубљено корито ријеке Врбање, очишћена десна обала, изграђена обалоутврда са стазом и степениште за прилаз води, очишћен и уређен плато у обухвату купалишта, уређен терен за одбојку на пијеску и постављено је 6 клупа“, нагласио је Сакан.

Резултат наведених активности је уређена и атрактивна локација на обали ријеке намијењена за одмор и рекреацију, која ће бити доступна свим грађанима према њиховим потребама.

Пројектом ће се створити услови за редовно одржавање манифестације пливања за Часни крст у зимском периоду, која је до сада одржана три пута и окупила је највећи број посјетилаца.

На овај начин ће се створити услови да ова манифестација постане препознатљива и да се уврсти у календар културних дешавања наше локалне заједнице“, истакао је Сакан.

Бранa је некад била посјећено купалиште, које је посљедњих година девастирано, чиме је био oнемoгућен приступ ријеци,као  и коришћење за купање и рекреацију. Овај пројекат је бројним Которварошанима створиo услове за безбједно купање и одмор током врелих љетних дана, а уједно и заштитиo подручје од плављења, док ће продубљавање и чишћење корита ублажити плавни удар на насеља низводно према МЗ Забрђе“, изјавио је Станко Тепић предсједник Савјета мјесне заједнице Котор Варош.

Организатори данашње акције су били општина Котор Варош, Мјесна заједница Котор Варош, Еколошки покрет „Еко-опстанак“, Удружење за промоцију и значај спортске рекреације и Одбојкашки клуб „Котор Варош“.