Vozačka dozvola od 700 do 1.100 KM

Za dobijanje vozačke dozvole za „B“ kategoriju budući vozači moraju da izdvoje od 700 do 1. 100 maraka u zavisnosti od opštine u kojoj polažu ispit.

Najmanje novca treba da izdvoje kandidati u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Prijedoru, dok stanovnici Dervente, Foče i Višegrada i okolnih mjesta treba da imaju najdublji džep.

Cijene obuke u Banjaluci kreću od 450 do 550 KM, a njome su obuhvaćene sve usluge auto-škole od teoretskog do praktičnog dijela, a uz to je potrebno platiti još 250 KM ostalih troškova.

Razlike u cijenama, koje auto-škole slobodno formiraju, u Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluke objašnjavaju različitim uslovima koji se nude kandidatima.

„Pojedine auto-škole imaju minimalne troškove, jer ne izdvajaju novac za predavače, odnosno to rade vlasnici koji su inženjeri saobraćaja i imaju licencu. Osim toga, neki imaju i vlastite poslovne prostore, pa ne moraju da plaćaju zakup prostora. Sve to znatno smanjuje troškove“, rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

Iz auto-škole „Gavrilović“ u Bijeljini ističu da cijene u ovom gradu variraju za oko 50 maraka.

„Obuka za ‘B’ kategoriju košta 750 KM, a u tu cijenu je uključeno sve osim ljekarskog uvjerenja i izlazaka na ispit. Kandidat nema nikakvih dodatnih troškova“, rekao je Miroslav Gavrilović iz ove auto-škole.

Da se do vozačke dozvole može doći za 780 maraka kažu i u auto-školi „Saša“ iz Prijedora. Vlasnik auto-škole „Peta brzina“ u Doboju Srećko Tešić kaže da su na području ovog grada kod svih cijene otprilike iste.

„Obuka za vozački „B“ kategorije je 600 KM, a za sve troškove kandidat treba da izdvoji 850 KM“, kazao je Tešić.

Iz derventske auto-škole „Dumonjić“ dobili smo informaciju da se u ovoj opštini do vozačke može doći za 1.100 maraka, a u ovoj cijeni časovi vožnje imaju udio sa 700, dok su ostali troškovi teoretska nastava, prva pomoć, ljekarsko uvjerenje i drugi.

Na području Višegrada i okolnim opštinama za vozačku dozvolu je takođe potrebno izdvojiti oko 1.100 KM.

„Obuka za vožnju je 700 maraka i kada se dodaju ostali troškovi kandidat treba da plati oko 1.100 KM“, rekao je iz auto-škole „Golub“ Rudo-Višegrad Dragan Golubović.

U odnosu na nekoliko godina ranije u auto-školama ističu da imaju manje posla, a kao razlog uglavnom navode platežnu moć stanovništva.

U prilog toj činjenici govori i Milenko Jaćimović, koji kaže da se broj ispitnih dana u Banjaluci znatno smanjio.

„Ranije je ovdje bilo pet ispitnih dana, a po potrebi i jedan dodatni, dok sada imamo dva ispitna dana i u prosjeku 22 kandidata koji polažu vozački ispit“, rekao je Jaćimović.

(Glas Srpske)