ВРАТИО СЕ, СТВАРНО: Фантастични Ђоковић на 39 степени уз преокрет елиминисао Монфиса

Новак Ђоковић се пласирао у треће коло Аустралијан опена, победивши после преокрета Гаела Монфиса са 4:6, 6:3, 6:1, 6:3 и то по врелом дану у Мелбурну, при температури од 39 степени. Његов наредни ривал биће 22. тенисер света, Шпанац Алберт Рамос, који је Американца Тима Смичека савладао са 6:4, 6:2, 7:6(2).

До овог сусрета, Ноле никада у каријери није изгубио од Француза, који је у меч ипак ушао са једном предношћу – ове 2018. већ је освојио један трофеј, а његов ривал из Србије је одиграо свега један такмичарски меч. И то први после шестомесечне паузе, услед повреде лакта.

Зато је на почетку њиховог 15. дуела под окриљем АТП-а, а 17. укупно када се рачунају и два ревијална сусрета, Монфис деловао боље. Одлучније. Конкретније. Повео је Француз са 0:3, а онда је почео наговештај Нолетовог повратка. Међутим, иако је три наредна гема освојио управо српски тенисер, његов супарник није одустајао. „Одузевши сервис“ Ђоковићу повео је са 4:3, потом спасао две брејк лопте, у последњем гему првог сета још две, па је уводну деоницу он и добио са 4:6.

У другој је већ била друга прича. Ушавши у ритам, наш најбољи тенисер свих времена не само да је заиграо боље у офанзивном смислу, већ није дозволио ривалу ниједну једину брејк лопту. Своје прве три није искористио при вођству од 3:2, пету у том сету јесте, чиме је повео са 5:3, а онда је одсервирао сјајан девети гем, за повратак у игру 6:3.

Од тог тренутка, више ништа није било исто на терену „Род Лејвер арене“. Јесте Монфис освојио уводни гем трећег сета, али – то је било све позитивно што је урадио у тој деоници. До њеног краја, а трајала је свега 30 минута, маестралном игром Ноле је освојио шест узастопних гемова, а у три направљена брејка укупно је изгубио само три поена – 6:1.

На ред је дошао четврти сет у коме се водила мирна борба све до петог гема. А у њему, права драма. Монифс је тада, на сервисе Ђоковића, изградио вођство од 15:40. Када није искористио те две брејк лопте, а није због савршене прецизности нашег тенисера, изградио је још две. Све је то успео Ђоковић да анулирао, а онда да, уз велико олакшање у његовом табору, нарочито тренера Андеа Агасија који је видљиво стрепео, успео да преокрене збивања и добије тај гем за 3:2.

Наредна два гема протекла су далеко мирније, ако се изузму Монфисови уздаси због врућине и исцрпљености, но резутлатска неизвеност није постојала, па се стигло до 4:3 за Нолета пред нове сервисе Француза. А баш тада је Ђоковић кренуо агресивно, користећи и најмању лошу процену ривала, па је за тили час направио брејк, за велики корак ка тријумфу. До њега је морало мало да се причека, јер је Монфис спасао три меч лопте, али за четврту већ није било спаса.