За почетак бизниса до 50.000 KМ подршке

У Републици Српској почиње реализација програма „Старт-уп Српска“ с циљем запошљавања младих до 35 година, за шта је обезбијеђено два милиона марака.

Пола милиона марака је дала Влада Србије, а остатак је обезбиједила Влада РС.

Жељка Цвијановић, предсједник РС, која је јуче била домаћин сједнице Управног одбора Завода за запошљавање РС, сматра како је ово подстицајан програм који ће младим људима пружити значајну подршку у започињању бизниса. Он се, како је рекла, разликује од осталих, јер нуди већу финансијску основу за покретање одређених пословних активности.

„У зависности од ђелатности, ови износи су 20.000 KМ, 30.000 KМ и 50.000 KМ. Став на Управном одбору Завода је да овим новцем, ако имате адекватан бизнис-план и визију, можете обезбиједити солидан почетак пословања“, истиче Цвијановићева.

Она каже да је Акциони програм запошљавања који је спровођен у РС давао резултате, што се јасно види по томе да постоји упорна тенденција да расте број запослених, а смањује се број незапослених, што је дио циљаних мјера институција.

Најавила је и да ће као предсједник РС покренути вишегодишњи национални програм демографске обнове.

„Циљ овог програма је демографска обнова, створити услове да људи остану овђе и њихово повећано запошљавање, стварање услова за већу креативност, инвентивност и иницијативу подстицају“, казала је она.

Према њеним ријечима, у овај програм биће укључено много субјеката, а један од важних партнера у оквиру биће Завод за запошљавање РС са својим циљаним мјерама које ће договарати.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање, казао је како ће трошење средстава, али и измирење обавеза према држави, бити под сталним надзором.

„Завод ће сваког апликанта који уђе у програм пратити три године. Замишљен је као заједничко улагање Завода и апликанта који ће морати имати трећину средстава од износа који ће му бити додијељен“, нагласио је он.

Додао је да су пројекти Завода за запошљавање РС дали значајан резултат на смањењу броја незапослених, истичући да су у овој години за све пројекте Влада и Завод издвојили укупно 19 милиона KМ за подстицаје запошљавања, од чега је до сада реализовано око 14,3 милиона KМ, а којима је обухваћено 4.300 лица.