Za policiju RS uniforme iz FBiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u procesu je nabavki novih uniformi za svoje pripadnike. Vrijednost posla je 6,2 miliona maraka a izvori BN televizije tvrde da uslove konkursa ne može da ispuni ni jedna firma iz Srpske. Privredna komora traži poništenje konkursa, ministar Lukač zahtjeva najbolje uniforme.

Kao što je najavljeno ranije MUP nabavlja nove uniforme za svoje pripadnike. Javni konkurs je otvoren ali nekoliko izvora BN televizije tvrdi da su specifikacije napravljene tako da uslove konkursa može da ispuni samo jedna firma u cijeloj BiH i to firma iz Sarajeva.

Konkurs je otvoren do 04. jula, a ministar Dragan Lukač odbija sva nagadjanja da se konkurs namješta bilo kome. Tvrdi da od 17 ponudjača posao će dobiti onaj ko može da dostavi najbolju uniformu.

Saznajemo policajci će uskoro nositi brendiranu uniformu, američkog brenda, čiji jedini distributer u BiH je firma iz Sarajeva. Sa tom firmom Ministarstvo unutrašnjih poslova saradjivalo je i ranije prilikom nabavke naoružanja za specijalnu policiju.

Opozicija podsjeća da je MUP već jednom nabavljao u Federaciji BiH umjesto u Srpskoj i to kada su u pitanju vozila. Tvrde da je to loša praksa.

Iz opozicije uvjeravaju da u Srpskoj postoje firme koje mogu da ispoštuju visoke zahtjeve MUP-a.

U medjuvremenu poništenje konkursa za nabavku uniformi traži Privredna komora Republike Srpske.

„Vrijednost tendera je veoma velika i iznosi 6, 2 miliona KM, a gotovo cijela nabavka sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno učestvovati u ovakvoj nabavcki, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta”, piše u saopštenju Privredne komore.

Konkurs za nabavku uniformi za pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova otvoren je do 4 jula ove godine.