Zakonom protiv nepotizma u BiH?

Zakon o moralnosti političkog života, koji ne dopušta političarima da zapošljavanju članove svojih familija, iznimno bi bio potreban društvu zarobljenom u korupciji, kakvo je naše, no nema bilo kakvih konkretnih naznaka da će jedan takav zakon u budućnosti i biti usvojen.

Ovakav zaključak proizlazi iz stavova predstavnika bh. vlasti i analitičara na vijest da je parlament Francuske usvojio dokument kojim se, u slučaju njegovog kršenja, čak predviđaju i kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Naime, ovo je samo jedan iz seta (obećanih) zakona novog francuskog predsjednika Emenuela Makrona, kojim se ministrima, poslanicima i predstavnicioma lokalne vlasti zabranjuje da zapošljavaju supružnike, roditelje i vlastitu djecu.

U slučaju BiH stvari su kudikamo komplikovanije, s obzirom na uvriježeno mišljenje da nepotizam i korupciju upravo kreiraju oni koji zakonima vladaju. Poslanik SDP-a u parlamentu BiH Saša Magazinović smatra kako je povratak morala u politiku neophodan da bi država krenula naprijed. U ovom slučaju, on je čak i optimista.

„Podržavam sve oblike svake vrste borbe protiv korupcije. Kad bi se sličan zakon pojavio u Parlamentarnoj skupštini BiH, vjerujem da bi postojala većina da ga usvoji“, ističe Magazinović.

Za razliku od njega, Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, izražava skepticizam po tom pitanju.

„Ne vjerujem, nažalost, da bi u BiH bilo spremnosti da se tako nešto podrži. Što se mene tiče, ja nemam nikakve dileme da bih jedan takav zakon podržao“, kaže Prodanović.

I Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u parlamentu BiH, smatra da je BiH jedan ovakav zakon neophodan.

„Čak mislim da i državnu službu treba restartovati kako bi otpali oni koji su došli upravo na takav način, ili kao stranački kadrovi“, ističe Ahmetović.

Slavo Kukić, profesor i politički analitičar iz Mostara, naglašava dimenziju zrelosti francuske demokracije, no izražava i uvjerenje da u BiH ovoga trenutka takav zakon ne može proći.

„Nisam optimista da se s tim može računati sve dok ovom zemljom upravljaju oni koji su je u prethodnih 27 godina devastirali i na način da su državne organe, uprave, agencije i preduzeća pretvorili u mjesta zaposlenja uže i šire familije i članova vlastitih stranaka“, ističe Kukić.

Slično razmišlja i Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, koja postavlja pitanje ko bi, zapravo, usvojio jedan ovakav zakon?

„Sadašnja generacija političara kojoj je nepotizam sasvim normalna i razumljiva stvar sigurno ne. Ko bi uradio pritisak da se usvoji jedan takav zakon? Pokoji medij i pojedinci koji bi potom bili optuženi da su neprijatelji društva. Društva koje počiva na nepotizmu“, zaključuje Topićeva.