Запљењен сканка у Неуму

Овај камион дубровачких регистарских ознака, како сазнајемо, у посљедње вријеме често је путовао из Хрватске у БиХ и Црну Гору, због чега га је полиција пратила, јер је био сумњив, а испоставило се да су сумње оправдане.

Према оперативним подацима, сканк, који је заплијењен у акцији „Петрол Лине“, а коју је реализовала Државна агенција за истаге и заштиту (СИПА), вожен је из Црне Горе за Хрватску, преко Неума, гдје је и пронађен.

„Прије него што су ту дрогу открили припадници СИПА, цистерна је из Црне Горе ушла у Хрватску преко граничног прелаза Карасовићи. Ту је прегледана уз помоћ полицијског пса, који огромне количине сканка није открио највјероватније због мириса нафте“, појашњава саговорник „Независних“ упућен у детаље истраге.

Камион је, тако, прошао ту контролу те нешто касније ушао у БиХ, да би затим поново преко Неума наставио ка остатку Хрватске, али је заустављен у уторак навече.

„Полицајци СИПА су ту претресли теретно возило, којим је управљао држављанин БиХ и Хрватске. Током претреса пронађена су и привремено одузета три мобилна телефона марке самсунг, као и 89 врећа у којима је била материја која асоцира на канабис, укупне тежине око 665 кг“, саопштили су из СИПА.

Додали су да је дрога била намијењена за илегално тржиште у земљама западне Европе.

„Возач камиона је ухапшен те ће, након крим-обраде, бити предат тужиоцу Тужилаштва БиХ“, навели су из СИПА те додали да су у овој акцији, окончаној једном од највећих запљена дроге у БиХ, имали помоћ и Граничне полиције БиХ и МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона.

Из Тужилаштва БиХ рекли су да је кријумчарена дрога откривена у цистерни дубровачких регистарских ознака.

„Заплијењена количина сканка је највећа заплијењена количина дроге у посљедњих неколико година, која на илегалном нарко-тржишту достиже милионски износ“, навели су из Тужилаштва БиХ.

Извор близак истрази казао је да су вреће, у којима је скриван сканк, а које су пронађене у цистерни, биле обмотане алуминијумском фолијом.

„Сканк је био мање-више припремљен за продају, односно распарчан на килограм или мање количине“, појашњава полицијски извор те додаје да је полицајцима требало доста времена да дрогу истоваре, што довољно говори о којој је количини ријеч.

Према подацима из Полицијске управе дубровачко-неретванске, тај камион је регистрован за превоз опасних супстанци (нафтних деривата), а у власништву је фирме из Метковића.

„Возило је било стално у нашем надзору. Према нашим евиденцијама, у уторак је око 1.40 ишао за Црну Гору пун горива, а вратио се у 17 часова“, рекли су из Полицијске управе дубровачко-неретванске те додали да током контроле на царини камион приликом вагања ни по чему није одступао од царинске декларације.