Започете активности у пројекту постављања видео надзора у општини Котор Варош

Радници Одјељења за информационо-комуникационе технологије у МУП-у Републике Српске, заједно са замјеником командира Полицијске станице Котор Варош Гораном Брљићем и директором развојне агенције у Котор Варошу Чедом Комљеновићем ове седмице су обишли потенцијалне локације за постављање видео-надзора на подручју општине Котор Варош.

“Следећа активност у пројекту је израда елабората након којег ће се приступити припремним радовима на постављању камера на договорене локације” – рекао је Чедо Комљеновић, директор Агенције за локални економски развој која је носилац пројекта.

Агенција за локални и економски развој ће у складу са недавно потписаним споразумом и у сарадњи са општином и привредним субјектима, финансирати набавку опреме и услуге за извођење радова, док ће Министарство унутрашњих послова Републике Српске израдити елаборат за систем видео надзора, на основу којег ће развити, а онда и поставити софтвер за обраду података евидентираних камерама.

Елаборат, којег ће израдити МУП, предвиђа инсталирање 15 камера на 20 локација које су дефинисане као приоритетне. Осам камера има могућност аутоматског препознавања регистрација на возилима.


Праћење и архивирање видео записа ће се вршити у Полицијској станици Котор Варош у складу са важећим законским прописима. Велико интересовање за реализацију овог пројекта су показали бројни привредни субјекти са подручја општине, који су на Привредном савјету изнијели заједнички став у погледу успостављања видео надзора.