Завршена обнова куће Милеве Марић и Алберта Ајнштајна у Kисачкој

Обнова фасаде, крова и капије приземне куће у Kисачкој 20
гдје су почетком прошлог вијека једно вријеме живјели математичарка Милева Марић и њен супруг физичар Алберт Ајнштајн, завршена је, преноси 021.рс.

Радови на кући коју је 1907. године саградио Милевин отац Милош трајали су пола године и коштали од 9,6 милиона динара са ПДВ-ом.

Обнова је требало и раније да се изведе, али први тендер није успио.

На кући се налази и информативна табла о томе ко је живио у кући, а хоће ли и када услиједити даља рестаурација унутрашњости и претварање објекта у музеј је непознаница.

Kућа Милеве Марић и Алберта Ајнштајна је обновљена у склопу тендера који је прољетос расписан за 10 објеката, а у октобру је била завршена јавна набавка за обнову 14 фасада и прије неколико дана још један тендер за обнову осам кућа.

Споменичка вриједност

„Сваки споменик културе има неку споменичку вриједност, некада је то архитектонска вриједност, некада због догађаја који се ту одиграо или због људи који су ту живјели. Kућа Милеве Марић Ајнштајн има вишеструку споменичку вриједност. Значајна је архитектонски, то је урбана кућа са руралним двориштем која одражава културно-историјски идентитет Новог Сада и начин живота у том времену. С друге стране, ту је живјела позната породића Марић“, изјавио је Јокић.
Милевин отац је Милош Марић, наредник Шајкашког батаљона, а брат Милош Марић млађи био је познати научник, шеф Kатедре за хистологију на Саратовском државном универзитету.

У кући су једно вријеме живјели Милева и Алберт, а двојицу синова крстили су ни стотину метара даље од дома у Николајевској цркви. Синови Едуард и Алберт, по жељи свог дједе Милоша, крштени су овдје септембра 1913. године.

„Наша је жеља да афирмишемо име Милеве Марић Ајнштајн, име њене породице, као и чињеницу да је овде боравио један од највећих научника свијета Алберт Ајнштајн. Kућа постаје све више туристичка дестинација, гости који долазе у Нови Сад препознају је и желе да је посјете“, наставио је Јокић.

извор: агенције, фото: илустрација