Жељезничари РС ступају у штрајк

Свих шест релевантних синдиката, који дјелују у Жељезницама РС, стали су у исти строј, а њихово незадовољство и бунт ће на пола сата зауставити возове у РС. Тако данас заједно у акцију крећу синдикати под вођством Јеленка Добраша, Златка Марина, Симе Цвјетковића и Горана Чамџића. Ипак, штрајк није јавно обзнанио ниједан од ових, јавности већ познатих, лидера жељезничара, него предсједник Конфедерације синиката РС Жељко Тепавчевић, који долази из синдиката енергетике.

Он је поручио да Конфедерација подржава синдикате у организовању штрајка, те да управи највећег губиташа у РС дају још један дан рока да испуне читаву листу радничких захтјева, од повећања плата жељезничарима на минималцу до потписивања колективног уговора.

– Ако до сутра управа не испуни захтјеве синдиката, у Добоју ћемо, пред зградом управе ЖРС, у четвртак организовати протест. Обавезују се све чланице Конфедерације да њихови чланови дођу на протест – поручује Тепавчевић, додајући да је такву одлуку, једногласно, донијело Предсједништво Конфедерације.

Тепавчевић тврди да је за штрајк одговоран директор ЖРС Драган Савановић, који је, како каже, „самовољом и бахатошћу генерисао све проблеме у ЖРС“ и погазио елементарна радничка права.

И док неки познаваоци прилика шпекулишу да тајминг није случајан и да „конфедералци“ у Добоју хоће да „покажу мишиће“ и политичким странкама и конкурентском Савезу синдиката РС, Јеленко Добраш, предсједник већинског Синдиката жељезничара РС, тврди да се не ради о политички мотивисаном тајмингу, јер је штрајк, тврди, најваљен раније.

Уз кршење елементарних радничких права, жељезничари управу оптужују и за скривање плана реструктурирања предузећа, због којег ће, како се нагађа, на стотине радника остати без посла.

– Имамо право да знамо шта ће се тачно дешавати и тражимо да Министарство саобраћаја РС и управа Жељезница РС упозна јавност са планом реорганизације. Ако неће бити угашени дијелови предузећа, како се спекулише, нека то јавно кажу и умире раднике; ако хоће, нека нам опет на вријеме саопште истину и објасне зашто је тако – каже Добраш.

Премијерка за разговор

Премијерка РС Жељка Цвијановић је поручила да је процес реструктурирања ЖРС у надлежности Владе, али да радници „треба да буду упознати шта се дешава у њиховом предузећу“, те позвала руководство ЖРС да има стрпљења и да разговара са радницима.

– Жао ми је што се проблеми морају рјешавати штрајком. Зар је проблем одржати састанак – поручила је премијерка и најавила да ће разговарати са синдикалцима.

И генерални директор ЖРС Драган Савановић најавио је да ће се управа предузећа сутра састати са представницима синдиката, те навео да се нада да ће се „све разјаснити у доброј намјери, ако је има, а има је Управа“. Савановић није хтио да коментарише разлоге које су као основ за незадовољство истакли представници синдиката, осим да у њима „има погрешног виђења и тумачења или чак и намјере код неких случајева“.

Из буџета добили 30, у ЖРС изгубили 100 КМ

Колико су генерални директор Жељезница РС и цијела управа безобзирни показује и обрачун посљедње плате. Након што су радници, промјеном закона и повећањем неопорезивог дијела плате, могли фактички из буџета РС добити по 30 КМ повишице, умјесто тога плате су им смањене за 100 КМ, на основу анекса уговора о раду, тврди предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић.