Zotovo je gotovo

Zotovo je Zotovo! Nije ni gotovo, ni Zotovo! Neće biti Zotovo, to je gotovo! Ovakve i slične verbalne pošalice mogle su se čuti proteklih dana pod krovom Narodne skupštine, gdje smo se svega nagledali u sagi o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija.

Od prave buvlje pijace, preko otvorenih optužbi za poslaničku kupoprodaju i lobiranje u korist jednih ili drugih, pa do bratskih zagrljaja lidera vladajućeg DNS-a i opozicionog NDP-a.

Epilog cijele sapunice je bilo glasanje koje je pokazalo da „papci“ nemaju kapacitet da u skupštinskoj većini zamijene DNS, što sigurno priželjkuju u najvećoj vladajućoj stranci, odnosno da u Narodnoj skupštini nema toliko papaka koliko Vladi fali para, čemu se raduju opozicionari.

Pored toga, pokazalo se i da „Domovina“ nije spremna da uskoči i Vladu Srpske spasi, najblaže rečeno, svojevrsne blamaže, što će koliko sutra, u SNSD-u sigurno iskoristiti da kažu kako i to potvrđuje da je Savez za promjene na istom kursu kao i Bošnjaci (Ivana Lovrić je svakako slučajno poslanik) i da vodi probosansku politiku. E sad, da je Domovina glasala kako traži „otadžbina“, a zna se ko vodi politiku „Republika Srpska to sam ja“, to bi iz njegovog ugla vjerovatno značilo da i Bošnjaci više vode računa o interesima Srpske, nego „izdajnici“ iz SzP-a. Ali svako gleda da natjera vodu na svoj mlin, u ovom slučaju koju marku u budžet, pa taman i uz podršku samog đavola, a kamoli ovih ili onih poslanika, pa prvom čovjeku Srpske i lideru SNSD-a ne treba uzimati za zlo poslovičnu političku (ne)principijelnost. Khm!

Umjesto toga, bilo bi lijepo da se objasni kako se odjednom mogu ovjeriti zdravstvene knjižice radnicima Željeznica RS, ako je dan ranije rečeno da ovo javno preduzeće ima ogromna dugovanja prema Fondu zdravstva RS, zbog čega im se knjižice ne mogu ovjeriti. To što je na čelu ŽRS godinama kadar DNS-a koji je napravio ta dugovanja, to je drugi par opanaka. Opet khm!

U svakom slučaju, većine za prodaju RŽR Ljubija Izraeli investment grupi nije bilo, a da li je to dobro ili loše za Republiku Srpsku, to garantujem da ne znaju ni oni koji su bili za, ni oni koji su bili protiv. Zna se, bar ako je vjerovati tvrdnjama i DNS-a i SNSD-a, da skupštinska većina u parlamentu Srpske i dalje postoji, što se ne može reći i za nivo BiH. Isto tako se zna da je (o)pozicioniranje za opšte izbore koji će biti raspisani za godinu dana već počelo, kao što se zna i da Marko Pavić sigurno ne bi imao ništa protiv selidbe u Palatu Republike. A možda bi ta stvar bila gotova da je Ljubija postala Zotova! Ili obrnuto?!

Elem, ispostavilo se da se krupne stvari, čitaj prodaja rudnih bogatstava RS, ipak ne može završiti bez UDB-e, a zna se čiji „radnik“ je dugo godina „bio“ šef DNS-a.

Darko Momić

Darko Momić je dugogodišnji novinar i kolumnista raznih medija u Srpskoj. Počeo u Glasu Srpske, najduže je radio u Pressu RS a sada piše za magazin Nedeljnik.