01. октобра филм о Лафориној болести „Лица Лафоре“

Филм „Лица Лафоре“ у продукцији РТРС, а који документује судбину породице Гајић из Бањалуке и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лека против Лафорине болести од које су оболеле њихове две ћерке биће  приказан у кино сали у Котор Варошу 01.10.2018. године, са почетком од 19 часова.

Напор породице да покрене планету и ентузијазам водећих светских научника, биће спојени у невероватној снази људског духа, који помера границе у свету науке и показује да ништа није немогуће. Породица Гајић је одлучила да неће стати док Лафора не буде избрисана с лица земље.

– Податак да је једна породица из РС највећим делом заслужна за проналазак лека за једну од најтежих дечјих болести на свету, вредан је сваког поштовања и дивљења. С обзиром на то да водећи светски научници широм планете деценијама раде на откривању лека за ову болест, а највећи помак направљен је управо ангажовањем породице Гајић, може се слободно констатовати да је РС захваљујући овој породици заузела важно место у свету науке и медицине, а самим тим ово је једна од најбољих могућих промоција Српске – каже аутор документарца Денис Бојић.

Филм је приказиван у Европском парламенту, Парламенту РС, Парламену БиХ, Сарајево филм фестивалу, Свјетском конгресу неуролога у Барселони итд. Филм је до сада освоји пет свјетских фестивалских награда.