Постављени „трептачи“ на дијелу Источног транзита

Додатна саобраћајна сигнализација, тзв. трептачи, постављени су данас у близини пјешачког прелаза на новоизграђеном дијелу Источног транзита, након што је уочен потенцијални безбједоносни ризик због великог броја основаца који са Старчевице прелазе ову дионицу на путу до школе „Петар Петровић Његош“.

У близини пјешачког прелаза инсталирана је додатна визуелна сигнализација, односно флуоросцентне табле са лед трептачима, које ће возаче опомињати на повећану пажњу.

– Поред тога, максимална брзина на прилазу пјешачком прелазу биће смањена на 40 километара на час. Од почетка школске године, уочено је да постоји потенцијални безбједносни ризик на овој дионици због чега смо, као први корак, одлучили да поставимо додатну визуелну сигнализацију – кажу у надлежном у одјељењу.

Истовремено, надлежне службе су о потенцијалним ризицима за пјешаке на овој дионици обавијестили и Полицијску станицу за безбједност саобраћаја, са захтјевом да се појача присуство саобраћајаца на овој локацији.

– Надамо се да ће ове мјере бити довољне да безбједоносни ризик за пјешаке буде знатно смањен. У наредном периоду, пратићемо да ли су ове мјере дале очекиване ефекте. Уколико то не буде случај, на овој локацији ће бити постављен семафор са тастером за пјешаке – закључено је из Одјељења за саобраћај и путеве.

Према најавама из ресорног одјељења, на новоизграђеном дијелу Источног транзита идуће године би требало да буде саграђена и обострана пјешачка и бициклистичка стаза. По њиховом буџетском приједлогу, о којем ће ускоро изјаснити Скупштина града, за изградњу тротоара и бицикистичких стаза на овој дионици биће издвојено око 300.000 КМ. С циљем што брже реализације овогх пројекта, надлежне градске службе већ су припремиле пројектну докуемнтацију и прибавиле одобрење за грађење на овој дионици. Истовремено, планиран је и наставак пројекта изградње Источног транзита, на дионици до стадиона ФК „Напријед“.