30 одсто младих је страдало у саобраћајним несрећама

У саобраћајним несрећама у Републици Српској у прошлој години погинула је 101 млада особа, док је сваке године у броју смртно страдалих лица учешће младих око 30 одсто, изјавио је данас у Котор Варошу представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица.

На предавању о безбједности младих у саобраћају, организованом за ученике трећих и четвртих разреда Средњошколског центра „Никола Тесла“, Торбица је рекао да Агенција, заједно са Удружењем жртава саобраћајних незгода „Степ“ из Бањалуке спроводи пројекат „Кад се живот преокрене“, који је рађен по узору на позитивне свјетске праксе образовања ученика средње школе о проблемима у саобраћају.

,,Сам пројекат има за циљ образовање што већег броја ученика матураната који ће послушати ово предавање и усвојити знања, јер су они ти који су на почетку полагања возачког испита“, рекао је Торбица, те додао да овим пројектом желе да обухвате бар 70 одсто једне генерације, јер би се тада могли видјети велики помаци у самом образовању ученика и у безбједности саобраћаја.

Према његовим ријечима, мора се радити на томе да се код младих људи створи став да је везивање појаса за њихову личну безбједност, као и некориштење алкохола док управљају возилом.

,,У протеклој години је око 2.000 ученика послушало ово предавање, видјели смо да су многи од њих промијенили своје ставове након што су послушали ово предавање. Ми желимо да промјенимо њихов став о безбједности саобраћаја који је углавном да могу и знају све„, истакао је Торбица, те додао да су у прошлој години посјетили 15 јединица локалне самоуправе, а ове године је планирано 20.

Он је појаснио да је пројекат замишљен да у почетку прича о основним елементима безбједности саобраћаја, док се други дио приче односи на личну причу лица које је настрадало у саобраћајној незгоди и доживјело тешке повреде, односно изазвало трајни инвалидитет.

Своју животну причу ученицима је испричао и Зоран Вујин, који је учествовао у саобраћајној незгоди, те задобио теже повреде и трајни инвалидитет.

,,Циљ самог пројекта је да кроз заједничко стручно предавање утичемо на младе возаче да поштују саобраћајне прописе и тако их спасимо од могућих незгода“, нагласио је Вујин.

Ученици Владан Тркуља и Марио Бјелобрк су истакли да је ово предавање изузетно поучно, прије свега за будуће возаче, јер указује које су посљедице невезивања појаса, али и употребе мобилних телефона у вожњи.

Учесници су имали прилику да користе „пијане наочаре“ које симулирају ефекте алкохола на организам, као би им било показано које се способности губе када се управља возилом под дејством алкохола.