„Буди одговоран, вежи појас“

У оквиру акције Министарства унутрашњих послова Републике Српске „ Буди одговоран вежи појас“ полицијски службеници ПС Котор Варош у временском периоду од 1. до 29. фебруара 2016. године реализоваће појачане активности са акцентом на контролу коришћења безбједносних појасева и сигурносних сједалица за дјецу, а све са циљем смањења саобраћајних незгода са посљедицама по лица. Наиме, у току 2015. године, догодило се 4.340 саобраћајних незгода, што је за 14,2 % више у односу на 2014. годину, у којима су погинула 53 лица, 253 су тешко, а 1.135 лица је лакше повријеђено.
Анализом саобраћајних незгода уочено је да већина учесника у саобраћају није користила безбједносне појасеве у возилима за вријеме кретања возила на јавном путу, а чија је употреба обавезна по Закону о основама саобраћаја на путевима БиХ.
Полицијски службеници ће презентовањем законских одредби у непосредном контакту са грађанима, као и санкционисањем уочених прекршаја радити на подизање свијести возача и путника у возилима о обавези коришћења безбједносних појасева као и сигурносних сједалица за дјецу.
Подсјећамо учеснике у саобраћају да су у обавези да користе безбједносни појас, како у својству возача и сувозача, тако и у својству путника. Дјеца до 5 година на задњем сједишту су у обавези да буду у сигурносној сједали правилно постављеној и причвршћеној, док су дјеца од 5 до 12 година у обавези да користе безбједносни појас. Дјеца до 12 година се не смију превозити на предњем сједишту, с тим да дјеца до 2 године се смију превозити на предњем сједишту у сигурносној сједалици окренутој у контра смјеру од смјера кретања возила са искљученим ваздушним јастуком на мјесту сувозача.
За непоштовање законских одредби предвиђена је новчана казна.
Центар јавне безбједности Бања Лука подсјећа да су саобраћајне прописе дужни поштовати сви учесници у саобраћају, како не би угрозили своје, али и животе других учесника у саобраћају.

 

Командир ПС-е

Самир Скопљак