Дом здравља Kотор Варош: Пацијентима ближе прегледи и анализе

Дом здравља „Свети Пантелејмон“ Kотор Варош набавио је нови ултразвучни апарат и пацијенти више неће морати одлазити у друге здравствене установе на интернистички, кардиолошки и неуролошки преглед.

Унапријеђен је и рад лабораторије у којој је омогућено обављање свих анализа за које су пацијенти до сада упућивани у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци. Директор Дома здравља Владимир Бибић каже да чине све да омогуће пацијентима што више услуга како не би морали ићи у друге здравствене установе. Он истиче да су суочени са проблемима у финансирању Службе хитне помоћи и теренских амбуланти.

Новац који нам по уговору додјељује Фонд здравственог осигурања РС за рад осам тимова породичне медицине, педијатријску и гинеколошку консултативну специјалистичку заштиту није довољан за финансирање теренских амбуланти и Службе хитне помоћи. Већ дуже вријеме је отежано финансирање седам теренских амбуланти за које издвајамо сопствена средства како бисмо обезбиједили услуге пацијентима. Слична је ситуација и са Службом хитне помоћи у којој су ангажована четири, док Фонд финансира непуна два тима“, истакао је Бибић.

Он је додао да упркос томе уводе нове услуге и обнављају застарјели возни парк.

С циљем дугорочног обезбјеђења простора за амбуланте породичне медицине и хитну помоћ у току су припреме за изградњу новог објекта за који је обезбијеђен дио новца. Дом здравља је из сопствених средстава набавио возило за теренске амбуланте, а ускоро би требало да буде испоручено и возило за хитне интервенције, док за набавку возила за превоз пацијената на дијализу очекујемо помоћ Министарства здравља и социјалне заштите РС“, рекао је Бибић, и додао да су и поред отежаног финансирања прошле године позитивно пословали и редовно измиривали плате радницима и остале обавезе. Д.К.

Извор: www.glassrpske.com