Которварошки фудбалски ветерани настављају борбу против расизма

Први Фудбалски камп националних мањина Републике Српске и БиХ, под називом „Лоптом против насиља, расизма и дискриминације“, одржан је на терену спортског центра „Драго Ковачевић“ у градишком насељу Жеравица.

Организатор једнодневног кампа, на коме је учествовало око 50 дјечака и дјевојчица узраста од осам до 16 година, је био фудбалски савез Републике Српске у сарадњи са Свјетском организацијом Рома, а покровитељ начелник општине Градишка.

Генерални секретар Фудбалског савеза Српске Горан Ћејић рекао је да Савез подржава све манифестације које имају за циљ спречавање насиља, расизма и дискриминације на фудбалским утакмицама, али и уопште у друштву.

„Циљ свега ја да дјеци кроз фудбал и спорт покушамо на прави начин приказати шта је равноправност и рећи не расизму и дискримаинацији“, истакао је Ћејић.

Он је навео да ће Фудбалски савез Републике Српске организовати сличне кампове и у дугим градовима Српске и БиХ, јер је од фудбалског савеза БиХ добио сагласност за учешће у овом пројекту.

Предсједник Свјетске организације Рома Тоти Дедић рекао је да је захвалан руководствима фудбалског савеза Српске и општине Градишка на подршци организовању кампа, а посебно дјеци која су послала велику поруку против расизма и мржње.

Он је навео да је Свјетска организација Рома партнер Фифе и Уефе и да су добили велика признања за овај пројекат, јер фудбалском лоптом спајају дјецу различитих вјера и нација.

Дедић је додао је да ће ове године фудбалске кампове организовати и у Бањалуци, Сарајеву и Мостару.

Организовање првог Фудбалског кампа националних мањина Републике Српске и БиХ подржали су Фудбалски клуб „Јединство“ из Жеравице те фудбалски ветерани Котор Вароша.

„Ми настављамо да пружамо подршку борби за једнакоправност и социјализацију националних мањина на фудбалским теренима, а након кампа у Дубровнику крајем маја окрећемо се другом кампу националних мањина Српске и БиХ у Бањалуци“, поручио је Слободан Петровић и додао да се фудбалски ветерани припремају за гостовањена престижном турниру у Сокобањи.