„Нестало“ више од 100.000 Срба

Због ниског наталитета, етничке асимилације, лоше обављеног пописа становништва, али и промјене идентитета, Срба у расејању је све мање.
У земљама Европске уније данас има нешто више од 670. 514 српских држављана, док их је у Аустралији нешто мање од 74. 000. И у једном и у другом случају, како упозоравају исељеници, на папиру недостаје велики број сународника – на Старом континенту готово пола милиона, а на Петом готово 120. 000, истражују Вечерње новости.

Биро за статистику Аустралије објавио је недавно карту етничке структуре становништва, која је настала на основу пописа из 2016. године. Према овим званичним подацима, Срба данас у Аустралији има 73.901, од којих 53.799 говори српски језик.

За аустралијске Србе ови подаци су – нетачни.

„Наша црква и представници српске дијаспоре сматрају да нас на Петом континенту има најмање 200.000. Показало се, међутим, да нас је званично много мање и то само зато јер је нас Србе држава Аустралија прекрстила у Хрвате и Босанце“, тврди Милутин Ивковић, предсједник српске заједнице у Тасманији.

Државна администрација из Канбере је, преноси Ивковић, све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, а било их је око пола милиона, подијелила по новонасталим државама као територији њиховог рођења и порјекла.

„Тако су Срби из Хрватске и БиХ, у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника, постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба“, упозорава Ивковић.

У Аустрији најбројнији Најживља српска колонија данас у свијету је у Аустрији, јер је прилив људи у ову земљу посљедњих деценија највећи. Беч је, са око 200.000 регистрованих Срба, тренутно – „престоница српске дијаспоре“.

Сличан процес крађе српског националног идентитета дешава се посљедњих година у земљама Западне Европе, али и Јужне Америке.

На подручју обе Америке овако је „нестало“ бар 100.000 Срба. Како указује Миодраг Крецуљ, аналитичар из Минхена, у земљама ЕУ пописи су показали да данас има 670.514 српских држављана.

Са друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, швајцарској и Норвешкој располажу са „оквирним“ бројем од 1.167.936 грађана. Недостаје близу пола милиона, односно, 497.422. „Разлога за оволико смањење броја Срба је много.

Од наталитета, преко асимилације, до пописа становништва, па је тако, на пример, у Немачкој, где је од 600.000, евидентирано свега 220.908 наших држављанина“, тврди Предраг Ракочевић из Њемачке.

Проблем са пописима становништва у земљама Западне Европе, које свој друштвени развој базирају на политици „што веће миграције радне снаге из иностранства“, јесте у томе што се не утврђују национална припадност „дошљака“.

„Нигде приликом пописа у ЕУ или САД не постоји питање „које сте нације“, већ се националност утврђује индиректним питањима о земљи вашег порекла, месту рођења или језику којим говорите у кући. Уз то, многи наши људи скривају да су српског порекла“, примјећује Стане Рибич, Србин из Словачке, у којој се око 2.300 Срба, тврди, стиди да призна које су националности. И Срби у затворима широм свијета су дио наше дијаспоре.

Према незваничним подацима, у казаматима широм планете борави данас око 20.000 Срба. Највише притворених Срба, према службеним подацима, због сумњи или осуде да се баве криминалом, има у Њемачкој – чак 10.000.

Срби нестају и у Америци Срби данас живе у 159 држава свијета. Њихов тачан број се, међутим, не зна јер никада није извршен службени попис.

Једно је извјесно: Срби су прваци у степену асимилације, односно свјесног губљења националног идентитета и узимања држављанства страних земаља.

„Тај проценат у Америци је већи од 80 одсто. Зато ће Срби у САД нестати као народ за наредних 50 година! Сви ће Срби бити Американци“, предвиђа Деско Никитовић, бивши генерални конзул у САД. Чикаго са околином, у коме је Никитовић службовао, имао је средином осамдесетих око 300.000 Срба. Данас их је једва – 50.000.

Извор: Вечерње новости