Niko nikom

Traži sin od oca 200 maraka na zajam. Ćaća se prvo na njega izgalami kao da je tražio tri miliona kredita od IRB-a, a potom mu kaže da ne može dobiti koliko je tražio i da će mu dati samo sto maraka. Sin slegne ramenima i kaže: – Dobro, ako je tako onda mi dođeš sto maraka, dođem ja tebi sto maraka, znači niko nikom!

Ovaj vic odmah na prvu asocira na izjavu ministra finansija RS Zorana Tegeltije da će „Srpska u ovoj godini servisirati 650 miliona KM, a zadužiti se 522 miliona, što znači da će imati 128 miliona KM više nego što će se zadužiti“. Budiboksnama! Prije će biti da će RS u ovoj godini vratiti samo 128 miliona KM, jer je, prostom matematikom rečeno, tolika razlika između otplaćenog duga i novog zaduženja.

Pošto većina građana ne barata najbolje milionima, Tegeltija je otprilike rekao da ako neko vrati ratu kredita od 300 KM, a zaduži se 200 KM, ostaće mu 100 maraka. Ajde da još malo pokušamo objasniti, ako neko ima platu 500 maraka i vrati ratu kredita od 300, znači ostalo mu je 200 KM i kad se zaduži još 200, to znači da na raspolaganju ima 400 KM, odnosno sto maraka manje nego što je imao kada je primio platu.

Al’ da ne budemo zlobni, naravno da je bolje da se više novca vraća, nego da se zadužuje i to je vjerovatno ono što je ministar želio da naglasi, ali što bi rekao neprevaziđeni Gidra u ulozi her Žike Pavlovića, “nije se dobro odrazio”. Ministar bi trebao malo preciznije da objasni od kojih se para servisiraju dugovi, odnosno zašto Vlada Srpske i njene institucije dobavljačima duguju desetine i stotine miliona maraka, zašto ogromna većina zdravstvenih ustanova ne izmiruje svoje obaveze i ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje, zašto prosvjetnim radnicima kasne naknade za prevoz, topli obrok, rođenje djeteta i ostale zakonom propisane prinadležnosti, zašto penzionisani policajci mjesecima čekaju na isplatu otpremnina i na kraju krajeva zašto od famoznih 128 miliona „viška“ ne izmiri sva navedena dugovanja.

Umjesto toga, ministar finansija iz dana u dan se trudi da potvrdi matematički aksiom da minus i minus daje plus. Samo što to baš i ne važi u ekonomiji, tako da propast Bobar banke, Balkan investment banke, a potom i Banke Srpske nikako nisu plus za bankarski sektor u Republici Srpskoj bez obzira što se ministar uporno trudi da nas ubijedi u suprotno! To više ne tvrdi čak ni direktorica Agencija za bankarstvo RS Slavica Injac, a ona i ministar su duvali u iste diple i govorili istim jezikom – koliko do juče. Ali izgleda da više ne vjeruje niko nikom! Ni u SNSD-u, a o SDS-u da i ne govorimo!

Darko Momić

Darko Momić je dugogodišnji novinar i kolumnista raznih medija u Srpskoj. Počeo u Glasu Srpske, najduže je radio u Pressu RS a sada piše za magazin Nedeljnik.