Održan sastanak u okiru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH“

Održan sastanak na temu Start-up dan KRENI KOTOR VAROŠ- U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH“ koji se provodi u opštini Kotor Varoš uz podršku UNDP-a danas je u skupštinskoj sali održan sastanak na temu Start-up dan „KRENI“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici UNDP-a Majda Ganibegović i Diana Šilić, članovi Partnerske Networks fondacije, načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan i predstavnici opštine, mjesnih zajednica, privrednici, predstavnici obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, kao i ostali građani zainteresovani za realizaciju vlastitih ideja. Start-up dan je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švajcarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

U projektu na nivou BiH učestvuje 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave. „Učesnici ovog projekta će imati priliku u Banja Luci već 26. maja predstaviti svoje društveno odgovorne ideje iz različitih oblasti kako bi pomogli svojoj zajednici“, istakao je u svom obraćanju načelnik opštine Zdenko Sakan uz želju da iz Kotor Varoša bude predloženo što više ideja koje će biti odabrane.

„Uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreiraju poslovna rješenja i posjeduju znanje, vještine i kontakte koji utiču na ekonomske promjene u BiH, osobe sa najboljim idejama će imati priliku da dobiju savjete kako da na najbolji način projekti budu integrisani u njihovim zajednicama“, naglasila je voditeljica projekta Majda Ganibegović. Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da podstakne veći angažman građana u opštinskom odlučivanju, pružanju kvaliteta usluga, te provođenju lokalnih razvojnih inicijativa, čiji rezultat bi se ogledao kroz doprinos mjesnih zajednica odgovornom ponašanju i djelovanju lokalnih samouprava prema građanima.