Отворена изложба радова змијањског веза „Плави крстовез“

Поводом стогодишњице постојања которварошке Народне библиотеке вечерас је у просторијама ове установе отворена изложба радова змијањског веза „Плави крстовез“, на којој је изложено 40-так радова ауторке Драгане Мијатовић.

Професор српског језика и књижевности и аутор изложбе Драгана Мијатовић рекла је да се још у раном дјетињству почела интересовати за ручне радове, прво је научила плести и вести, а касније хеклати и ткати на раму.

Управо 2014. године када је змијањски вез и уврштен на УНЕСКО- ову листу свјетског културног блага ја сам почела да радим ту врсту веза. Моји радови су се до сада нашли на свим континентима. Углавном везове урамим или их урадим као послужавнике“, истакла је Мијатовићева, која је и супруга свештеника Драгана из Врбањаца код Котор Вароша и мајка четверо малишана.

Мијатовићева змијањским везом украшава и јастучиће, столњаке, одјевне предмете а посебно је поносна, како каже, што се прекривач за Јеванђеље који је она извезла, данас налази у карејској испосници Светог Саве на Светој Гори.

Много ми значи што је ова изложба уприличена поводом јубилеја сто година од када је основана Народна библиотека Котор Варош. Изложбу смо назвали „Плави крстовез“ зато што су радови израђени „крстачком“ техником и плавим концем. За нас хришћане крст је симбол страдања, али и смбол вјере, наде, љубави и васкрсења и због тога су мотиви мојих везова најчешће управо крстови“, појаснила је Мијатовићева.

До сада је имала двије изложбе, једну Бањалуци а другу у Крању, и на овај начин жели да да допринос очувању богатог културног наслеђа српског народа и ту љубав покушава пренијети и на своју дјецу.

Вршилац дужности директора Народен библиотеке Драган Ђекановић поручио је да је вечерашња изложба још једна у низу манифестација којом се обиљежава јубилеј сто година постојања.

„С обзиром да смо ограничени недостатком средстава, организовали смо оне манифестације које смо могли, а један овако значајан јубилеј свакако заслужује много више“, закључио је Ђекановић.