Предавање за пчеларе

Новоотворена пољопривредна апотека „Агро Јурић“ је организовала предавање за  око сто пчелара са подручја општина Котор Варош, Кнежево и Челинац. Доцент др. Горан Мирјанић, професор Пољопривредног факултета у Бања Луци  говорио је о исхрани пчела, прољетним радовима у пчелињаку и сузбијању обољења пчелињих друштава.

“Све дилеме у пчеларењу којим се бавим 20 година треба разбити. Потребно је мијењати однос према пчелама и предузимати  правовремено  активности у пчелињаку и не дозволити да пчеле умиру од глади. У условима температурних промјена ових дана пчеле утопљавати и обезбиједити да пчелиња друштва имају минимално осам килограма хране“ – истакао је Мирјанић.

Пчелар Војо Тешић из Кнежева је истакао да је предавање веома корисно, и интересовао се на који начин унаприједити пчеларство у брдско планинским подручјима. Миленко Ђукић  се захвалио у име которварошких пчелара на корисном предавању и питао гдје се могу набавити квалитетне матице. Милорад Докић из Челинца је предложио да се припреми Календар радова у пчелињаку.

Представница холандске Агенције „ПУМ“ Весна Лубурић је саопштила да су холандске компаније заинтересоване за откуп пчелињих  производа. Власник пољопривредне апотеке Бориша Јурић је упознао пчеларе са пчеларским програмом  и олакшицама приликом  куповине. Д.К.