Промовисане књиге Остоје Ђукића и Славена Кнежевића

Вечерас су у ресторану СШЦ „Никола Тесла“ у Котор Варошу, промовисане књиге „Философска мисао Кине од синова неба до змајева нашег доба“, Остоје Ђукића и „Како су срушили Југославију:  Од 14-ог конгреса СКЈ до проглашења независности Косова“, аутора Славена Кнежевића.

У име организатора присутне је поздравила директорица „Народне библиотеке“ Котор Варош, Бојана Васић.

Монографска студија аутора проф. др Остоје Ђукића насловљена „Философска мисао Кине од синова неба до змајева нашег доба, обухвата 1616 страница и међусобно повезана 56 поглавља, при чему свако поглавље почиње изреком, одломком пјесме па и самом пјесмом.

„У овој књизи налази се  различита изворна грађа: изреке, пјесме, путописи, кинески језик, биографија значајних древних и савремених аутора, оригинални научни радови и кратак рјечник основних термина. Главна намјера им је омогућити свестраније разумијевање настанка, развоја и тумачења кинеске филозофије“, изјавио је аутор ове књиге, Остоја Ђукић.

Рецензент проф. др Љубан Бајић је истакао да је аутор настојао да на свестран, убједљив и студиозан начин уђе у све токове, дилеме и изазове пред којима се налазила кинеска филозофска мисао.

„Са књигама као што је ова Ђукићева, богати се и шири филозофско знање и приближују филозофије Истока и Запада“, рекао је Бајић.

Дјело, аутора Славена Кнежевића „Како су срушили Југославију:  Од 14-ог конгреса СКЈ до проглашења независности Косова“,приказује  хронолошки и исоријски изузетно компликовану генезу политичких догађаја који су резултирали дезинтеграцијом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

„Овим дјелом покушавам читаоцима дати децидна објашњења и образложења за економске, политичке и војне догађаје који су обиљежили почетак југословенске кризе, интернационализацију сукоба, сецесију република те стварање парадржавних структура у југословенским републикама у XXI вијеку уз сасвим релевантне доказе који су приложени у форми докумената. У овој књизи су такође садржане и реконструкције многих догађаја обавијених велом мистерије све до данас“, рекао је Славен Кнежевић.

Према ријечима рецензента, магистра економских наука Ђуре Крчића ова књига је “крунски свједок“ свих догађаја који су обиљежили насилни распад заједничке државе и као таква има неограничену вриједност.

„Засигурно је да ће се јавити потреба за штампом неколико нових издања имајући у виду тематику, значај, посебност и специфичност ове књиге“, рекао је Крчић.

О промовисаним дјелима говорили су и магистар Момчило Спасојевић као и проф. др Пејо Ђурашиновић.

Промоција књига одржана је у организацији „Народне библиотеке“, Центра за културу, спорт и информисање“ и СПКД „Просвјета“ Котор Варош.